Ludovic Orban - Sursa foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Alianța partidelor de dreapta au, deocamdată, un singur numitor comun – Nicușor Dan, candidat la Primăria Capitalei. În rest, liderii principalelor formațiuni bagă strâmbe la greu ceea ce face aproape imposibilă o coabitare între PNL și USR-PLUS. Și Ludovic Orban, președintele PNL și Dan Barna, liderul USR, sunt conștienți că nu au vreun candidat propriu capabil să fie numărul 1 peste București astfel că, s-a ajuns la situația de compromis – Nicușor Dan, deputat, activist și matematician, dat afară din USR, susținut la un moment dat de un partid, Uniunea Forțelor Locale, despre care nici măcar nu se știe dacă există, sau e doar o formulă matematico-politică a maestrului de ceremonii Nicușor Dan.

Revenind la politica cea de toate zilele, Ludovic Orban anunță că s-a cam săturat de mofturile USR-iștilor care una vorbesc în spatele ușilor închise și altceva spun în fața camerelor de luat vederi. Un nou episod din meciul PNL vs USR, care pare să nu se mai termine, s-a consumat duminică seara, la un post de televiziune, când Ludovic Orban a afirmat că PNL este dispus că renunțe la o serie de lucruri, dar nu poate renunța la lucruri fundamentale (oricare ar fi acestea în viziunea liberală).

„Cred că am arătat că suntem dispuși la sacrificii și că suntem dispuși să renunțăm la o serie de lucruri, dar nu putem renunța la ceea ce ne conferă nouă identitate, nu putem renunța la niște lucruri care sunt fundamentale în activitatea noastră politică. Adică există o limită în discuții și în negocieri, iar o astfel de chestiune după ce discuți cu mine despre posibile înțelegeri pe plan local, să dai tură prin Piața Victoriei și să spui că Guvernul Orban a pierdut de sub control, să spui că planul nostru economic este de fapt un plan electoral și că România are nevoie de un adevărat plan economic nu este cea mai bună formă de a purta negocieri”, a tunat Orban.

Replica lui Dan Barna nu a întârziat. Liderul USR zice că nu e chiar, chiar așa cum o dă Orban. Barna recunoaște că a dat o tură prin Victoriei, a discutat și cu protestatarii fără mască, dar nu pentru că asta a fost o gândire strategică, a USR, ci pentru că soția domniei sale a avut, probabil, nevoie de puțin timp cu ea însăși, așa că l-a lăsat, cum altfel, exact în mijlocul protestatarilor, să-și mai limpezească mintea, că prea le afectează căsnicia negocierile astea cu aer de dispută, cu Ludovic Orban.

„Nu am participat la protest, eram în drum spre casă și m-am oprit câteva minute să răspund unor întrebări ale unor cetățeni după care mi-am continuat drumul. Soția m-a lăsat la Guvern, aveam o întâlnire cu Orban, apoi ea a plecat acasă cu mașina. După întâlnire am decis să plec pe jos spre casă în loc să chem un taxi pentru plăcerea unei plimbări și ocazia de a trece pe la târgul de la Muzeul Țăranului Român”, a replicat Barna pe Facebook.

Până la urmă ultimul cuvânt l-a avut tot prim-ministrul Orban, care a infiltrat discret, în discursul său, și un fel de ultimatum pentru Dan Barna și USR.

„Deși PNL este cel mai puternic partid am renunțat să susținem un candidat propriu și am decis să-l susținem pe Nicușor Dan ca și candidat, știind că Nicușor Dan este candidatul unei alte formațiuni politice. Am pus pe prim plan obiectivul de a câștiga alegerile în București. Nu cred că este momentul ca din motive egoiste sau din dorința de a câștiga niște voturi această formă de colaborare să fie afectată”, a încheiat Ludovic Orban.

Citește și: Dan Barna, zero soluții, o singură obsesie

HashtagNews.ro