Broască țestoasă dobrogeană, ținută ilegal de un localnic din Constanța

Localnicul a încercat să o vândă pe o rețea de socializare

O broască ţestoasă dobrogeană, deţinută ilegal de un constănţean, a fost eliberată din captivitate de autorităţi şi redată mediului natural.Garda de Mediu Constanţa a anunţat că broasca ţestoasă era deţinută ilegal de o persoană din comuna Oltina, potrivit g4media.ro.

Împreună cu reprezentanţi ai IPJ Constanţa şi inspectori din cadrul DSVSA s-au efectuat verificări în satul Răzoarele, comuna Oltina, în urma unei reclamaţii adresată de către o asociaţie pentru protecţia animalelor.

Pentru identificarea speciei, s-a colaborat cu Universitatea Ovidius Constanţa – Facutatea de Ştiinte ale Naturii şi Ştiinte Agricole.” Specialistul universităţii a confirmat că exemplarul face parte din specia Testudo Greaca (broasca ţestoasă dobrogeană) şi este specie de interes comunitar, inclusă în Anexa 4 din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, fiind interzisă deţinerea acesteia. Conform legii, deţinerea, transportul, vânzarea sau schimburile în orice scop, precum şi oferirea spre schimb sau vânzare a exemplarelor luate din natură, constituie infracţiune”, a precizat Garda de Mediu. Persoana respectivă a declarat autorităţilor că a găsit broasca ţestoasă în zona Băneasa, i s-a făcut milă de ea şi a luat-o acasă pentru a o îngriji. Ulterior, a încercat să o vândă şi a postat un anunţ în acest sens pe o pagină de socializare.Fostul premier italian Silvio Berlusconi a murit