Un mormânt din epoca Ramesizilor, descoperit în Egipt

Mormântul este localizat lângă cele trei piramide din Giza

Arheologii care participă la o misiune comună olandezo-italiană au descoperit un mormânt din epoca dinastiei Ramesizilor şi patru mici capele ce datează din urmă cu peste 3.000 de ani în necropola Saqqara, aflată la sud de oraşul Cairo, a anunţat miercuri Ministerul Egiptean pentru Turism şi Antichităţi, potrivit digi24.ro.

Mormântul, localizat lângă cele trei piramide din Giza, îi aparţine unui nobil denumit Banhasi, care a fost totodată slujitorul principal al mormântului lui Aten, judecătorul-şef din Egiptul de Jos.

„Noua descoperire va contribui la lămurirea unor aspecte care ţin de dezvoltările de construcţii în cimitirul Saqqara în timpul perioadei dinastiei Ramesizilor şi va dezvălui identităţile unor noi persoane care nu au fost înregistrate de izvoarele istorice”, precizează comunicatul publicat miercuri. Mormântul are forma unui templu şi este înzestrat cu o intrare, un hol şi un puţ care duce spre o cameră funerară şi trei capele.

În interiorul mormântului, arheologii au găsit o stelă ce îi prezintă pe Banhasi şi soţia lui, cunoscută sub numele de „cântăreaţa lui Amun”, stând în faţa unei mese de sacrificare, precum şi câteva desene reprezentând preoţi şi animale.

Comunicatul precizează că două dintre capelele descoperite au inscripţii bine conservate cu scene şi desene funerare, care spun povestea învierii unei mumii pentru a trăi într-o altă lume.

Tânăr arestat preventiv pentru pornografie infantilă