Pagube de peste două milioane de lei în Harghita, cauzate anul trecut de animale sălbatice

În 93% din cazuri pagubele sunt produse de urși

Ursi
Ursi sursa foto pixabay

Animalele sălbatice au provocat în 2023 pagube evaluate la peste două milioane de lei, cele mai multe stricăciuni fiind cauzate de urşi. Potrivit datelor puse la dispoziţie de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, anul trecut au fost raportate 538 de pagube provocate de animalele sălbatice, din care 505 cauzate de urşi şi 33 de lupi, potrivit g4media.ro.

Potrivit datelor statistice, în aproape 340 de cazuri a fost vorba de atacuri în fermele, gospodăriile şi stupinele oamenilor, în 195 de cazuri fiind produse pagube în culturile agricole.

Au fost afectate 513 hectare de culturi şi 4,4 hectare de livezi şi au fost ucise sute de animale: 154 de bovine, 323 de oi, 243 de păsări, 10 porci şi cinci cai. De asemenea, au fost distruşi 122 de stupi. Pagubele totale au fost evaluate la 2.156.208 lei. Directorul APM Harghita, Domokos Laszlo, a precizat că numărul pagubelor cauzate de animalele sălbatice este asemănător comparativ cu 2022, adăugând că „pagubele nu se vor termina niciodată cât sunt urşi”.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a spus că, în ceea ce priveşte culturile afectate, în majoritatea cazurilor fiind vorba de porumb siloz şi de suprafeţe mai mici cultivate cu cartofi.

El a arătat că oamenii sunt dezamăgiţi şi consideră că despăgubirile pe care le primesc nu acoperă total pagubele provocate de animalele sălbatice. Fermierii harghiteni au trimis, recent, ministrului Agriculturii, Florin Barbu, un document care cuprinde, printre altele, şi propuneri legate de rezolvarea problemei pagubelor provocate de animalele sălbatice.

„În interesul unei concurenţe loiale, ar trebui introdus un pachet de măsuri pentru a oferi compensaţii suplimentare pentru subvenţiile APIA în cazul regiunilor cu niveluri ridicate de daune cauzate de fauna sălbatică. (…) Pagubele provocate de vânat nu ar trebui evaluate în termeni de compensare a costurilor de producţie, ci în termeni de pierderi de recoltă.

De exemplu, o fermă intensivă de bovine care utilizează furaje monodiete, dacă poate produce cu 15% mai puţin porumb de siloz ca urmare a pagubelor provocate de vânat, va avea o problemă de aprovizionare pentru întregul an de funcţionare. Acest lucru va duce la o scădere a productivităţii şi la creşterea costurilor veterinare. Dimpotrivă, în prezent se rambursează doar costurile de producţie a porumbului, fără a se lua în considerare costurile suplimentare pentru fermă, cauzate de pierderea recoltei”, se precizează în documentul menţionat. Service auto din Argeș, cuprins de flăcări