Adrian Năstase

Fostul prim-ministru, fostul președinte PSD, fostul pușcăriaș și actualul blogger, Adrian Năstase, a scris de curând pe blogul personal despre decizia CCR de a respinge cererea de constatare a conflictului dintre Guvern și Parlament, ca urmare a adoptării Bugetului prin angajarea răspunderii.

În opinia acestuia, o astfel de decizie a Curții Constituționale reprezintă o mișcare greșită, întrucât de acum se vor favoriza abuzurile. Cu alte cuvinte, Adrian Năstase afirmă că niciun guvern actual sau viitor nu va mai avea curajul de a dezbate bugetul în parlament, întrucât există acest precedent stabilit de către CCR în cursul zilei de 12 februarie, 2020.

Citește și: Adrian Năstase numără tururile ca pe ouă

„Până ieri, consideram că rolul cel mai important al Parlamentului in cenzurarea executivului il reprezenta dezbaterea bugetului de stat, a alocărilor financiare pe diferite domenii si proiecte. In anii anteriori, dezbaterile durau săptămâni de zile iar opinia publică afla cum sunt alocati banii. M-am inselat.

Incepand cu bugetul pe 2020, lucrurile s-au schimbat. Guvernul Iohannis I si-a angajat răspunderea pe legea bugetului in parlament si cam asta a fost dezbaterea! Motivul era legat de faptul că se apropia sfârsitul de an, desi art 138, alin 3 din Constitutie stabileste solutia pentru o astfel de situatie…

Nu stiu care au fost argumentele juridice ale CCR dar stiu care vor fi consecintele politice ale acestei decizii. De acum incolo, niciun guvern nu va mai veni in parlament pentru a dezbate bugetul. Precedentul actual va fi folosit fără a mai putea fi contestat.

Dezbaterea bugetului era expresia absolută a democratiei parlamentare, fundament al statului de drept. Gânditi-vă că, in Congresul american, guvernul ar indrăzni să facă un astfel de lucru. Dacă nu stiti, intrebati-l pe ambasadorul Adrian Zuckerman. S-ar putea insă ca doar premierii vizionari să aibă dreptul de a lua astfel de decizii…”, scrie Adrian Năstase pe blogul personal.

Citește și: Adrian Năstase trage cortina peste PSD

#News