Rareș Bogdan vrea pace între popoare. Românii și secuii, îndemnați „să se aibă bine”

„În Transilvania, precum știi, românii și maghiarii, românii și sașii, românii și toate minoritățile se înțeleg bine, muncesc împreună, se căsătoresc, fac copii, participă împreună la proiecte de dezvoltare, împart aceleași birouri, merg împreună în concedii”, îi transmite europarlamentarul liberal liderului UDMR, Kelemen Hunor

Murdar de poezie la gură, europarlamentarul liberal Rareș Bogdan i-a transmis un mesaj lung și desprins, parcă, din descrierile standard din manualele de Limba Română, de pe timpuri, liderului UDMR Kelemen Hunor. Potrivit liberalului, oamenii ar trebui să se bucure de diversitatea etnică din România și să sărbătorească multiculturalismul, în loc să caute mereu motive de discordie și de denigrare reciprocă. De asemenea, Rareș Bogdan amintește că în comunitățile mixte, cetățenii își desfășoară viețile împreună, de cele mai multe ori, în armonie.

„În Transilvania, precum știi, românii și maghiarii, românii și sașii, românii și toate minoritățile se înțeleg bine, muncesc împreună, se căsătoresc, fac copii, participă împreună la proiecte de dezvoltare, împart aceleași birouri, merg împreună în concedii. Cu toții au un trecut istoric, strămoși, și totuși, găsesc motive să fie fericiți împreună. Sunt mai fericiți dacă muncesc cot la cot. Își aleg autoritățile, consiliile locale și județene, iar acolo unde primarii și șefii de CJ au viziune, ingredientul etnic nu are relevanță. Și asta deoarece o șosea nu are culoare etnică. Nici un frigider, o linie de tramvai, o fabrică de lapte, un centru de cercetare sau o secție de chirurgie. Ne operăm de apendicită în limba medicală.”, îi transmite Rareș Bogdan lui Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Rareș Bogdan, către Kelemen Hunor: „Ce bune sunt pacea și înțelegerea, nu ura, discordia, sabotajul!”

„Aș promova România, dacă aș avea posibilități, chemând oamenii din toată lumea să vadă cel mai larg conglomerat de etnii și tradiții: veniți să vedeți făgărășenii, dobrogenii, moții, secuii, sașii etc, să le priviți mâinile care fac pâine în toate limbile și se roagă la același Dumnezeu! Da, putem discuta despre mai multe competențe la nivel local, despre o distribuire a banilor mai judicioasă, căci asta ar ajuta și românii, și secuii, și sașii, pe toți. Dar criteriul etnic, care poate merge până la sfidarea statului, trebuie sa rămână in trecut!”, a mai scris Rareş Bogdan pe Facebook.

Mesajul lui Rareș Bogdan este răspunsul pe care acesta i-l dă liderului UDMR Kelemen Hunor, în urma declarațiilor acestora, cu privire la autonomia Ținutului Secuiesc. Așadar, liberalul este de părere că singura formă în care autonomia ar putea să fie acceptă este cea locală, acolo unde majoritatea unei comunități etnice impune o astfel de organizare.

Citește și: Rareș Bogdan îl somează pe Vlad Voiculescu să-și facă treaba

#News