„Brutărie-închisoare”, care folosea sclavi, descoperită în oraşul antic Pompei

Potrivit arheologilor, sclavii şi măgarii erau închişi şi exploataţi pentru a măcina cerealele necesare pentru a face pâine”.

Pompei
Pompei sursa foto pixabay

Arheologii au scos la iveală o „brutărie-închisoare” în oraşul antic Pompei distrus în anul 79 d.Hr. de erupţia Muntelui Vezuviu. Săpăturile efectuate într-o casă au scos la iveală „o cameră îngustă, fără vedere spre exterior şi cu ferestre mici cu bare de fier pentru a lăsa să intre lumina”, au comunicat reprezentanţii sitului aflat în apropiere de Napoli, în sudul Italiei, potrivit g4media.ro.

Arheologii au ajuns la concluzia că era o „brutărie-închisoare, unde sclavii şi măgarii erau închişi şi exploataţi pentru a măcina cerealele necesare pentru a face pâine”.

Cercetările au dezvăluit, de asemenea, prezenţa unor „gravuri pe podea pentru a coordona mişcarea animalelor. Acestea erau obligate să se întoarcă ore întregi, legate la ochi”. Casa, care este în curs de renovare, a fost „împărţită – aşa cum se întâmplă adesea – într-o zonă rezidenţială împodobită cu fresce rafinate şi o zonă de producţie pentru fabricarea pâinii”, adaugă comunicatul de presă. Într-una dintre camerele brutăriei au fost găsite deja trei schelete în ultimele luni, ceea ce confirmă că era locuită.

„Trebuie să ne imaginăm prezenţa unor persoane cu statut servil al căror proprietar a simţit nevoia să le limiteze libertatea de mişcare”, a subliniat directorul sitului Pompei, Gabriel Zuchtriegel.

„Acesta este aspectul cel mai şocant al sclaviei antice, una lipsită atât de relaţii de încredere, cât şi de promisiuni de emancipare, care se reducea la violenţă brutală, impresie confirmată în întregime de asigurarea ferestrelor cu gratii de fier”. Cenuşa vulcanică emanată de Vezuviu acum 2.000 de ani s-a depus pe majoritatea caselor din Pompei.

Cenuşa le-a permis să fie aproape complet conservate, la fel ca şi multe dintre trupurile celor 3.000 de persoane care au murit în dezastru. Pompei, un sit înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, este a doua cea mai vizitată destinaţie turistică din Italia, după Colosseumul din Roma. Cod galben de ploi abundente pentru 13 județe