Un nou satelit construit de elevi români, lansat în spațiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9

Satelitul, denumit ROM-3, este a doua realizare a echipei RomSpace, fiind în procedurile finale.

Satelit
Satelit sursa foto pixabay

Al doilea satelit românesc construit de cinci elevi de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti a trecut testele şi va fi lansat de la Space X, în noiembrie, la bordul unei rachete Falcon 9, potrivit digi24.ro.

Cinci elevi de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti trimit pe orbită al doilea satelit din seria Romanian Orbital Mission. ROM-3, a doua realizare a echipei RomSpace, se află în procedurile finale.

„Testele mecanice şi electrice au fost trecute cu succes în laboratoarele companiei Alba Orbital din Glasgow, Regatul Unit. Picosatelitul, botezat Space Starling, este gata de zbor şi urmează să fie instalat pe rachetă în luna octombrie”, informează un comunicat. Satelitul va orbita în jurul Pămîntului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28 000 km/oră, va ocoli planeta de 15 ori la fiecare 24 de ore, va trece peste România de două ori pe zi și va transmite pe frecvența de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R.

ROM-3 e un paralelipiped dreptunghic cu dimensiunile 5 x 5 x 10 centimetri, o versiune mai mare a predecesorului său, ROM-2. Este echipat cu o tehnologie mai avansată, complexă, care include şi o cameră de 5 megapixeli. Misiunea acestuia este să culeagă date din spaţiu despre scoarţa terestră, iar recepţia acestor date se va face prin reţeaua internaţională de radioamatori.

Lansarea satelitului este programată în luna noiembrie, la Vandenberg, California, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX.

Satelitul va orbita în jurul Pământului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28.000 km/oră, va ocoli planeta de 15 ori la fiecare 24 de ore, va trece peste România de două ori pe zi şi va transmite pe frecvenţa de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R. ROM-3 a fost realizat cu sprijinul financiar al grupului Terapia din Cluj, al agenţiei The Group şi cu susţinerea acordată Liceului Internaţional de Informatică de Primăria Sectorului 3. Echipa de elevi este formată din Filip Buşcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteşu, David Ghiberdic şi Alexandru Peticaru.MApN: Încă o dronă a căzut în județul Tulcea