CTP, despre numirea lui Cioloș: „Singura șansă e să obțină voturile liberalilor și ale UDMR, refăcând coaliția”

„Nu numai că este lăsat pe dinafară Florin Cîțu, nu numai că premierul propus nu e de la PNL, dar, umilința supremă”

Cristian Tudor Popescu - captură Digi24

Cristian Tudor Popescu (CTP) a comentat numirea lui Dacian Cioloș, pentru funcția de premier, într-un editorial recent. Gazetarul recunoaște că o asemenea numire l-a mirat chiar și pe el, obișnuit să ghicească mutările de șah înainte ca ele să fie executate.

CTP: „Alegerea lui Dacian Cioloș de către președintele Iohannis m-a surprins oarecum și pe mine. Mă gândeam la o altă soluție, comparabil de surprinzătoare, și anume Kelemen Hunor, propunerea UDMR”

În acest context, CTP este de părere că opțiunea „Cioloș” ar fi opțiunea logică, acoperită, însă strict pentru președinte. „Ordinea partidelor în funcție de voturile obținute în alegerile de anul trecut este PSD, PNL, USRPlus, AUR, UDMR. PSD a venit fără propunere de premier la Cotroceni – vrea alegeri anticipate. PNL nu l-a propus pe Cîțu, întrucât nu consideră că dispune de o majoritate. Deci, cel mai votat dintre partidele care au propus un premier rămâne USRPlus. Mai mult, USRPlus face parte dintre partidele care au votat moțiunea de cenzură pentru demiterea guvernului Cîțu – prin urmare ar avea, cel puțin teoretic, șanse la a strânge o majoritate generatoare a unui nou guvern”, a mai scris acesta.

Jurnalistul a adăugat, de asemenea, că prin această mișcare, Iohannis ar fi făcut răul PNL, afectându-le acestora capitalul de imagine. „Nu numai că este lăsat pe dinafară Florin Cîțu, nu numai că premierul propus nu e de la PNL, dar, umilința supremă, e de la USRPlus, cu care liberalii tocmai au hotărât că nu vor mai guverna neam, deoarece pluseriștii au votat moțiunea de cenzură”, a notat CTP într-un editorial publicat pe Republica.ro.

Citește și: România lucrului distrus