Cluj-Napoca se află în primele șase orașe inovatoare din Uniunea Europeană, alături de Viena, Valencia, Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia) și Leuven (Belgia)!

„Astăzi, Comisia Europeană a anunțat care sunt cele mai inovative orașe din Uniune, în urma unei competiții strânse care s-a derulat începând din 23 iunie 2020 până acum, având mai multe etape. Au participat sute de orașe, din care la prima evaluare au fost selectate numai 12, pentru a intra în finală. Acestea au fost: Cluj-Napoca (România), Espoo (Finlanda), Ghent (Belgia), Groningen (Țările de jos), Helsingborg (Suedia), Leeuwarden (Țările de jos), Leuven (Belgia), Linz (Austria), Milano (Italia), Reykjavik (Islanda), Valencia (Spania), Viena (Austria).

În etapa finală un juriu la nivel înalt format din experți independenți i-a audiat și selectat pe cei șase finaliști după interviuri amănunțite, pe lângă Cluj-Napoca în listă regăsindu-se Viena (Austria), Valencia (Spania), Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia) și Leuven (Belgia)”, a anunțat Emil Boc pe pagina de Facebook.

„Hexagonul” inovării

„Finanțat de Horizon 2020, programul de cercetare și inovare al UE, premiul recunoaște inițiativele excelente care poziționează orașele europene drept locuri de testare pentru inovare. Orașele finaliste nu se tem de marile provocări cu care se confruntă și caută soluții și activități de jos în sus care să permită dezvoltarea ecosistemelor de inovare vibrante din jurul lor”, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene.

Clujul din nou în top!Cluj-Napoca în primele 6 orașe inovatoare din Uniunea Europeană, alături de Viena, Valencia,…

Publicată de Emil Boc pe Vineri, 11 septembrie 2020

Alături de cele șase orașe, care formază astfel hexagonul inovării în Uniuniea Europeană, Clujul are deja asigurat un premiu de 100.000 de euro, oferit orașelor cu statut de runner-up city.

„Acest rezultat este un adevărat «certificat de calitate» pentru orașul nostru, care va cântări foarte mult în atragerea de investiții și locuri noi de muncă bine plătite. Este un succes al Clujului, al ecosistemului local de inovare, de la IT, la industrii creative, de la dimensiunea socială la cea culturală. Este totodată și o recunoaștere la nivel european a Clujului, ca oraș al inovării care își va asigura pe termen mediu și lung un parcurs solid de dezvoltare economică, cu locuri de muncă bine plătite.

Eu sunt foarte mândru de comunitatea noastră, le mulțumesc acum și aici fiecărui cetățean care și-a alocat timp să participe la procesele noastre de imaginare a viitorului orașului, tuturor partenerilor din universități, care și-au pus expertiza în slujba orașului, și ecosistemului local de inovare care ne-a ajutat în acești ani, sectorului non-guvernamental și clusterelor”, a precizat edilul municipiului Cluj-Napoca.

Totodată, acesta a menționat faptul că pe 24 septembrie, Comisia va anunța Capitala europeană a inovării 2020 și cei cinci finaliști, în cadrul unei ceremonii de premii, realizată online, la Zilele Europene pentru Cercetare și Inovare (22-24 septembrie 2020), acesta însemnând și un premiu de 1 milion de euro.

Citește și: Cluj-Napoca, principalul „oraș-magnet” din România

#News