Două noi specii de insecte, descoperite în premieră în România

Musculitele au fost găsite în rezervaţia Dunele Marine de la Agigea

Două noi specii de insecte au fost identificate pentru prima dată în România în rezervaţia Dunele Marine de la Agigea. Este vorba despre musculiţe ce nu depăşesc trei milimetri lungime şi care trăiesc în preajma aşezărilor omeneşti, una dintre ele fiind o specie invazivă în Europa şi implicit în România. Cealalată specie a fost descoperită relativ recent, în Grecia, potrivit digi24.ro.


Specialiştii din cadrul Staţiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) au anunţat că cercetătorii staţiunii biologice marine, în colaborare cu doi specialişti din Slovacia şi Cehia, au publicat de curând o lucrare în care semnalează pentru prima dată în România prezenţa a două specii de musculiţe ce nu depăşesc trei milimetri în lungime.


„În engleză sunt cunoscute publicului larg sub denumirea de «moth flies», care s-ar traduce ca «muşte-molii», ducându-ne cu gândul la aspectul lor asemănător unor fluturi de noapte. Fiind insecte puţin studiate în România, cele două specii încă nu au nume popular, dar poartă un nume ştiinţific, valabil în toate ţările de pe Glob: Clogmia albipunctata şi Atrichobrunettia graeca”, se arată în comunicat.

Clogmia albipunctata este o specie invazivă în Europa şi implicit în România, fiind şi sinantropă (adică trăieşte în preajma aşezărilor omeneşti).

Specialiştii susţin că la momentul actual, probabil majoritatea locuinţelor din România au s“Cum studiul acestor mici insecte necesită experienţă şi examinarea în detaliu la microscop a specimenelor, au fost studiate puţin la noi în ţară. Astfel se explică de ce abia acum specia este oficial semnalată din România, într-o lucrare ştiinţifică, ea fiind probabil prezentă la noi de cel puţin câţiva ani de zile.
Larvele acestor musculiţe sunt elemente importante în lanţul trofic, fiind descompunători ai materiei organice în natură, în special în zonele cu umezeală. Atât larvele cât şi adulţii reprezintă sursă de hrană pentru alte vieţuitoare”, mai menţionează comunicatul.

Proprietarul unei case din Brașov, obligat să plătească daune morale unui meseriaș pe care l-a agresat