Casa NASA 3D
Casa NASA 3D

Patru dormitoare, o sală de sport… Casa, prezentată marți, 11 aprilie, de NASA, pare banală, dar, începând din iunie, patru persoane vor fi închise în ea timp de peste un an pentru a simula viața pe Marte. Habitatul, denumit Mars Dune Alpha, se află în centrul de cercetare al agenției spațiale americane din Houston, Texas, potrivit g4media.ro.

Cei care vor locui acolo vor ajuta la pregătirea unei viitoare misiuni pe Planeta Roșie. Măsurându-le performanțele și capacitățile cognitive, NASA va înțelege mai bine „resursele” care trebuie asigurate pentru această călătorie ambițioasă, explică Grace Douglas, un responsabil al programului CHAPEA, care supervizează acest experiment.

Acest lucru este crucial, având în vedere „limitele foarte restrictive privind greutatea care poate fi trimisă în aceste misiuni”, adaugă ea.Casa de 160 de metri pătrați include o fermă verticală pentru cultivarea plantelor, o cameră dedicată procedurilor medicale, o zonă de relaxare și posturi de lucru. Un sas duce la o reconstituire a mediului marțian. Pe podeaua de nisip roșu se află o stație meteo, o mașină de fabricat cărămizi, o mică seră și o bandă rulantă pe care falșii astronauți vor merge suspendați de benzi. O altă particularitate a acestei case este că a fost imprimată 3D. Numele voluntarilor nu sunt încă cunoscute, dar se știe deja că echipa nu va fi formată din astronauți. Aceștia vor fi supuși în mod regulat la elemente stresante, cum ar fi restricțiile de apă sau defecțiunile hardware.

 „Aceasta este una dintre tehnologiile pe care Nasa le analizează pentru a construi, eventual, habitate pe suprafața altor planete sau pe Lună”, spune Grace Douglas. Agenția spațială pregătește o călătorie pe Marte, dar marea plecare nu este iminentă. Călătoria, care ar dura mai mulți ani, ar putea avea loc „la sfârșitul anilor 2030”, potrivit șefului NASA, Bill Nelson. Medic ORL reținut de procurorii DGA în timp ce lua mită