UDMR și-ar dori ca limbajul semnelor să fie disponibil și în maghiară

Totul era bine în asta, doar limbajul semnelor avea „deficiențe” de limbă. Așadar, Szabo Odon, deputat UDMR, s-a arătat de curând profund nemulțumit de faptul că nu există o corespondență maghiară pentru limbajul semnelor, astfel că persoanele cu deficiență de auz de etnie maghiară ar putea să nu priceapă ce se vorbește în propoziție.

Astfel, deputatul UDMR susține ca măsură obligatorie, introducerea unei legi privind corectarea acestei „anomalii”, întrucât persoanele cu deficiențe de auz de etnie maghiară nu ar mai trebui să fie marginalizate.

„Eu am o stimă pentru doamna Săftoiu și, probabil, nu a înțeles care e problema în această chestiune a Limbii Semnelor Române. Întrebarea pe care nu și-a pus-o este dacă persoanele surdo-mute în România au dreptul constituțional la identitate, etnie, sau nu. Dacă au acest drept, atunci înseamnă că pot avea etnia maghiară și, având un limbaj al semnelor diferit de cel român, trebuie să aibă dreptul să învețe limbajul semnelor aferent limbii maghiare. Sper să ne putem înțelege cu doamna Săftoiu, care este o femeie deschisă, dar și cu ceilalți colegi, pentru a avea această prevedere absolut normală în lege, și anume să li se permită copiilor maghiari surdo-muți să folosească limbajul semnelor conform limbii materne. Azi, toți copiii surdo-muți trebuie să învețe limbajul semnelor limbii române, deși mulți nu o vorbesc, fiind de altă etnie”, a spus Szabo.

Limba Semenlor Române, diferită de cea maghiară

Citește și: Kelemen Hunor se ține bine în șa

Toate aceste afirmații ale deputatului Szabo Odon, vin după acuzațiile făcute de deputatul PNL, Adriana Săftoiu.

„Dacă este adevărat ce a afirmat doamna Săftoiu, prin această lege se interzice membrilor surdo-muți ai comunității maghiare din România să aibă dreptul la identitate. Aceasta este problema pe care încercăm să o rezolvăm, noi nu suntem împotriva legii, împotriva acestor persoane de a avea interpret. Este un drept constituțional la identitate, pe care doamna Săftoiu l-a interzis surdo-muților de etnie maghiară din România. Poate este o nuanță pe care dânsa nu a înțeles-o sau nu a vrut”, a explicat Szabo Odon.

#News