Cel mai activ vulcan din Islanda, supravegheat cu atenție

O mare inundație glaciară se derulează, fiind semn al unei posibile erupții

Vulcan
Vulcan sursa foto pixabay

Grimsvotn, cel mai activ vulcan din Islanda, a fost plasat sub atentă supraveghere de către autorităţi, ca urmare a unei importante inundaţii glaciare în curs de desfăşurare, un posibil semn al unei viitoare erupţii, potrivit digi24.ro.

Fenomenul natural brutal cunoscut sub numele de „jokulhlaup”, acest flux tumultuos de apă este în curs de desfăşurare în apropierea vulcanului.

El se scurge de-a lungul imensei câmpii fluvio-glaciare Skeidararsandur, nu departe de Skaftafell, în sudul ţării, a precizat Institutul islandez de meteorologie. Scăderea presiunii în vulcan, cauzată de scurgerea unor cantităţi uriaşe de apă, poate declanşa o erupţie, aşa cum s-a întâmplat în 2004, 1934 şi 1922. 

 În prezent, volumul de apă este de aproximativ 0,29 km3, debitul maxim netrebuind să depăşească 1.000 m3/s, potrivit Institutului.

  Situat sub gheţarul Vatnajokull, cel mai mare din Europa, într-o zonă inaccesibilă din centrul Islandei, vulcanul Grímsvötn – a cărui activitate este în general de scurtă durată – a erupt ultima dată în 2011. Norul de cenuşă pe care l-a expulzat a perturbat pentru scurt timp traficul aerian deasupra insulelor britanice. În ultimele luni, activitatea seismică a vulcanului Grimsvotn a depăşit nivelul obişnuit, a precizat într-un comunicat organismul responsabil cu monitorizarea vulcanilor.  Treizeci şi trei de sisteme vulcanice sunt considerate active în acest ţinut de foc şi gheaţă, regiunea cu cea mai semnificativă activitate vulcanică din Europa. Proteste ample în Grecia față de înființarea facultăților private