Adrian Ionel Unifarm

În raportul prezentat de Curtea de Conturi (CC), cu privire la gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență, a fost analizată și Compania Națională Unifarm SA, unde CC a identificat „o serie de erori, nereguli și deficiențe de management”.

Conform Mediafax, Unifarm a luat credite de la banca de stat Eximbankîn valoare de 1,75 miliarde de lei pentru a cumpăra echipamente sanitare în perioada pandemiei. Managementul companiei a achiziționat, în această perioadă, ventilatoare la prețuri de până la opt ori mai mari decât prețul pieței și a comercializat măști de protecție cu un adaos comercial mult mai mare, se arată în raportul Curții de Conturi.

„Pentru ventilatoarele made in China (Beijing) s-au regăsit prețuri cuprinse între 7.000 și 10.000 USD/bucată, comparativ cu prețul de 56.000 USD/bucată la care au fost achiziționate de către CN Unifarm SA. Prețurile de vânzare utiliate pentru această analiză comparativă sunt prețuri valabile la data controlului”, se arată în document, conform Mediafax.

Având în vedere că pandemia ne-a prins fără rezerve materiale în spitale, dar și cu o legislație interpretabilă, s-au achiziționat materiale fără a se verifica nici furnizorul, nici prețurile pieței.  

De partea cealaltă, fostul director al CN Unifarm SA, Adrian Ionel spune că acuzațiile aduse de experții Curții de Contur nu sunt adevărate.

Citește și: Raport privind starea de urgență. Prejudicii în gestionarea banului public de peste 38 milioane de lei

HashTag News