Ce știam despre Szijjártó Péter? Știam că a fost foarte supărat pe Klaus Iohannis și și-a făcut publică mâhnirea pe Facebook. Că Iohannis a ripostat. Pentru că niște unguri mici din Transilvania (da, unguri români) au avut iar pretenție la autonomie, drepturi și veselii:

”Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea.

De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a spus ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, într-un mesaj video publicat pe Facebook.

Ce știm în prezent despre Szijjártó Péter? Păi, știm că dacă Viktor Orban nu e, nimic nu e. Ungaria va convoca luni ambasadorii a cinci țări nordice. Păzea!

E vorba despre ce au criticat țările respective. Păzea iar! E vorba de o lege controversată care împuternicește premierul ungar Viktor Orban să ia măsuri prin decret împotriva noului coronavirus. Pe scurt, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia l-au supărat grav pe Péter. Ar înjura el țările în dulcele grai maghiar, dar preferă să rămână mai diplomat ca un șifonier.

Supărat nu pe una, ci pe cinci națiuni, Péter a adăugat:

”Maghiarii sunt o naţiune de peste 1000 de ani şi nu acceptă aerele de superioritate patetice şi ipocrite”, fiind ”capabili să decidă ce vor şi ce nu”, iar miniştrii de externe din cele cinci ţări ”ar face mai bine să-şi vadă de treabă”, a adăugat Szijjártó.

Păzea iar, că ne batem în ani și vechime, mai ceva ca dacii cu romanii prin 101.

Ministrul maghiar de externe, Szijjártó Péter, a declarat duminică pe Facebook că îi va convinge pe diplomați (mă întreb dacă va apela și la puțină tortură demnă de Atilla).

Tot Peter a mai spus că Ungaria ”nu dorește nicio îndrumare ipocrită jalnică”.

Sincer, acum. Nu știu ce se întâmplă exact cu el de aruncă cu gulaș în cinci țări deodată, dar abia aștept să văd deznodământul. Și care va ieși cel mai mânjit din tot scandalul ăsta.

Citește și: Klaus și Kelemen: războiul intergalactic al colacului secuiesc

#News

Foto