Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a anunțat, marți, semnarea unui contract de finanțare pentru reabilitarea a 210 km din rețeaua de termoficare din București. Alături de premierul Ludovic Orban și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, edilul a semnat contractul și a făcut câteva precizări cu privire la acest contract.

„Semnăm azi contractul de finanțare pentru reabilitarea rețelei de termoficare. Este vorba despre un contract de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene, pentru reabilitarea a 210 km, rețea principală din cei 954 de kilometri pe care întreaga rețea îi are, adică 22%.

Din 2016 până în 2020 numărul de avarii în rețeaua de termoficare a crescut de la 420 la 1.300, pierderea pe eficiența pe energie termică a crescut cu 5% și a crescut considerabil cantitatea de apă care să fie introdusă în rețea. Prin lucrările pe care le vom demara imediat ce vremea ne va permite și vor fi finalizate procedurile de achiziție, vom avea trei mari îmbunătățiri. În primul rând, îmbunătățirea calității căldurii și apei calde pentru bucureșteni; în al doilea rând reducerea pierderilor și reducerea poluării atmosferice pe care această ineficiență o generează. Acesta este obiectul contractului de azi, 1,6 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei finanțare neramburabilă”, a precizat Nicușor Dan, în conferința de presă.

Acesta este doar începutul

Premierul Orban a mărturisit că acesta este doar începutul unei serii de proiecte comune cu municipalitatea, ce au o gamă largă de domenii, pornind de la mediu, mobilitate urbană sau sănătate. „Este doar începutul acestei colaborări, această colaborare va fi urmată de proiecte comune în toate domeniile comune, precum mediu, mobilitate urbană, sănătate, energie termică. Vor urma proiecte extrem de importante, în parteneriat cu Primăria Capitalei și Guvern. 

În privința sistemului de termoficare din București, este nevoie de investiții majore pentru a crește randamentul sistemului de termoficare din Municipiul București. În acest moment, producerea de energie se face în centrale cu randamente de maxim 50%, iar pierderile pe rețeaua principală și secundare sunt uriașe. De asemenea, există pierderi în clădiri prin pereți și ferestre, care reduc randamentul la o cifră care face extrem de ineficient acest sistem de termoficare publică”, a declarat premierul în cadrul congerinței de presă de la Primăria Capitalei.

Citește și: Nicușor Dan anunță plata stimulentului destinat persoanelor cu dizabilități

#News