3 maimute
3 maimute

  Epidemia de variola maimuţei nu are legătură cu aceste animale, a anunțat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că unele animale ar fi fost atacate în Brazilia, potrivit digi24.ro. Potrivit site-ului de ştiri brazilian G1,  mai multe maimuţe au fost otrăvite, unele fiind rănite, în mai puţin de o săptămână. Incidentele au avut loc într-o rezervaţie naturală din Rio do Preto, în statul Sao Paulo.

Alte animale au fost lovite cu pietre, vânate sau otrăvite în mai multe oraşe braziliene, potrivit asociaţiei pentru lupta împotriva traficului ilegal de animale sălbatice Renctas

 Potrivit datelor OMS, Brazilia a comunicat peste 1.700 de cazuri de variola maimuţei şi un deces, la nivel mondial fiind raportate peste 28.100 de cazuri şi 12 decese legate de variola maimuţei.

„Lumea trebuie să ştie că transmiterea la care asistăm în prezent se produce între oameni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, într-o conferinţă de presă la Geneva. Ea a declarat că oamenii „cu siguranţă nu ar trebui să atace animale”. Cea mai bună modalitate de reducere a răspândirii virusului este recunoaşterea simptomelor, primirea unui ajutor de la un medic şi luarea de „măsuri de precauţie pentru a preveni transmiterea”, a mai transmis Margaret Harris.

Virusul poate fi transmis de la animale la oameni, dar creșterea explozivă a cazurilor la nivel mondial a fost cauzată de transmiterea între oameni prin contact fizic apropiat, a explicat Margaret Harris


Termenul de „variola maimuţei” a fost folosit la descoperirea virusului la maimuțe, în 1958 într-un laborator din Danemarca, virusul fiind confirmat la diferite specii de animale, în special la rozătoare. Primul caz uman de variola maimuței a fost confirmat  în 1970 în Republica Democrată Congo (RDC).

Variola maimuței nu reprezintă la ora actuală o urgență sanitară, anunță OMS