Dacian Cioloș

Liderul PLUS Dacian Cioloș este de părere că tergiversarea rezolvării dosarului „10 august” adâncește prăpastia dintre populație și autorități. Cu toate că guvernarea este alta, metodele par să nu difere cu mult. În opinia lui Cioloș evenimentele petrecute în seara lui 10 august 2018 pot fi comparate cu foarte mare ușurință celor de la Revoluție, ori chiar cu Mineriadele.

„O societate divizată de conflicte interne este o pradă uşoară pentru conspiraţii şi manipulări de cea mai joasă speţă. 10 august şi dosarul aferent agresiunilor din acea zi este o astfel de rană. Şi nu e primul caz cu o încărcătură de o emoţionalitate dureroasă. Avem situaţii similare şi în ceea ce priveşte dosarul ‘Revoluţiei’ sau cel al ‘Mineriadei’. Agresiunile asupra societăţii şi asupra cetăţenilor pe care nu încercăm să le închidem prin descoperirea adevărului şi prin stabilirea unui verdict deasupra oricărei îndoieli lasă urme adânci, peste care nu se poate trece”, a scris Cioloş, luni, pe contul său de Facebook.

Dacian Cioloș este de părere că „procurorii şi magistraţii care sunt implicaţi în acest caz specific, la fel ca aceia care încă mai au în lucru dosarele controversate din istoria recentă a României, nu trebuie supuşi niciunei presiuni dinspre clasa politică”

„Am văzut această tentaţie din multe părţi, în unele cazuri chiar cu bună intenţie. Nu cred că ajută, ci doar alterează rezultatul final. Aş vrea să vă cer să ne abţinem de la a face presiuni, dar să nu uităm că în aceste cazuri justiţia este datoare să meargă până la capăt, pentru că ea are un rol vindecător. E un moment foarte bun pentru o exprimare a independenţei justiţiei de politic, de modul clasic de a permite interferenţe simbolice şi presiuni. Putem construi împreună un nou gen de relaţie în care politicul să respecte munca şi efortul justiţiei ştiind cât se poate de clar că nu i se va permite niciodată să facă presiuni sau să intervină, indiferent de pretextul sub care e interesat să o facă. În definitiv, victimele şi agresorii sunt cu toţii cetăţeni români, iar lipsa unei concluzii oneste, a identificării şi pedepsirii vinovaţilor nu va rămâne fără efecte negative asupra tuturor”, adaugă Dacian Cioloş.

În egală măsură, liderul PLUS Dacian Cioloș este de părere că o astfel de atitudine nu poate duce decât la permanentizarea unor răni deschise.

„O stare care permite cetăţenilor abuzaţi şi dezamăgiţi să îşi piardă încrederea în stat şi în instituţiile sale şi să apeleze la orice mijloace au la îndemână pentru a se proteja pe sine. Ordinea şi disciplina la care visează multă lume nu se obţin cu agresivitate şi amenzi. Se construiesc pe încredere şi pe respectarea adevărului. Or, până astăzi, statul român şi instituţiile sale sunt în culpă în ceea ce priveşte recunoaşterea adevărului din spatele violenţelor din 10 august”, mai spune Cioloș.

Citește și: Liberalii, încrezători că PSD nu va depune moțiune în pandemie

#News