Plajele noi de pe litoralul românesc vor fi închiriate pentru o perioadă de doi ani, pentru că nu au încă Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) făcute, urmând ca după finalizarea acestora să fie planificată dezvoltarea segmentelor noi de plajă pe termen lung printr-o licitaţie internaţională, a declarat ministrul Mediului Barna Tanczos, potrivit digi24.ro.

Ministrul a spus că Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) şi Ministerul Turismului vor stabili condiţiile de licitaţie şi condiţiile de punctaj.


„S-a aprobat Ordonanţa de Urgenţă prin care se finalizează procedura pentru licitaţiile pentru plaje, pentru sectoarele unde au expirat contractele de închiriere. A fost nevoie de această ordonanţă şi de o procedură specială, unde termenele sunt scurtate pentru a preda plajele noilor administratori, noilor chiriaşi până pe data de 15 aprilie. Această procedură nouă prevede reducerea termenelor, organizarea licitaţiei la nivel ANAR Bucureşti, prevede posibilitatea încheierii pe doi ani de zile, adică pentru două sezoane. Motivul pentru care vorbim de o pre-perioadă de tranziţie este lipsa PUZ-urilor pentru sectoarele noi de plajă. Acolo, pentru a realiza lucrări de construcţie, chiar şi temporare, constând în infrastructură de energie electrică, de apă curentă, de apă menajeră, de beach-baruri sau de infrastructură pentru sezonul estival, din punct de vedere turistic, este nevoie de reglementare la nivel local prin acest PUZ. Aceste PUZ-uri nu există încă, motiv pentru care doi ani până la finalizarea acestora se va merge pe o soluţie temporară, de închiriere pe termen scurt, după care, cu PUZ-urile în vigoare, să se poată face o dezvoltare pe termen lung durabilă a plajelor din România”, a spus Barna Tanczos.
Cu planurile urbanistice zonale în vigoare, cu acel studiu făcut prin OAR pe care îl lansăm săptămânile viitoare, printr-o licitaţie internaţională, să se poată face o dezvoltare pe termen lung, durabilă a plajelor din România, a adăugat acesta.

CNAIR: Un nou drum cu patru benzi va asigura conexiunea rutieră dintre depoul tramvaiului 41 şi Prelungirea Ghencea