Amenzi de 6,3 milioane de lei aplicate de ANPC după verificarea a 350 de magazine Auchan şi Penny

Printre neregulile găsite au fost produse expirate, mizerie şi prezenţa gândacilor

Supermarket
Supermarket sursa foto pixabay

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi în valoare de 6,3 milioane de lei după verificarea a 350 de magazine Auchan şi Penny. În urma controalelor, au fost închise diferite zone din 45 de magazine. Printre neregulile găsite au fost produse expirate, mizerie şi prezenţa gândacilor, potrivit g4media.ro.

Reprezentanţii ANPC au transmis că au desfăşurat mai multe acţiuni de control la 350 de magazine Auchan şi Penny, din întreaga ţară

. ”Continuăm acţiunile vizând marii retaileri. Aşa cum şi mica băcănie de cartier trebuie să respecte consumatorii şi legea. Aşa şi aceste băcănii gigantice trebuie să o facă, indiferent de cui aparţin şi ce cifră de afaceri au”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, Printre cele mai importante nereguli găsite în urma controlului au fost: folosirea unor vitrine frigorifice şi camere de frig deteriorate, cu zone extinse cu rugină, vopsea exfoliată, ventilaţie neigienizată, cu depuneri de praf, impurităţi în strat grosier, prezenţa de lichide scurse.

S-au mai descoperit resturi alimentare, comercializarea unor produse alimentare congelate cu depuneri masive de gheaţă pe produs sau cu arsuri de congelare; comercializarea unor fructe şi legume cu modificări organoleptice, lovituri mecanice.

Alte nereguli au fost comercializarea unor produse alimentare în afara datei limite de consum recomandată de producător; comercializarea unor produse alimentare care nu se încadrau în cantitatea netă declarată pe ambalaj. În urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au aplicat amenzi în valoare de 6,3 milioane de lei şi au dat 108 avertismente. 

Au fost oprite definitiv de la comercializare produse alimentare neconforme în valoare de 230.000 lei. Comisarii au mai decis oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 45 magazine. ANPC a propus închiderea temporară, pentru o perioadă de până la şase luni, pentru patru unităţi şi pentru o perioadă cuprinsă între şase luni şi 12 luni, pentru o unitate. Polițiști de frontieră din Calafat, anchetați pentru fapte de corupție