Costel Alexe, Klaus Iohannis, Ludovic Orban
Costel Alexe, Klaus Iohannis, Ludovic Orban

Furtul din păduri, în orice cantitate ar fi, aspru pedepsit

Nu mai e un secret faptul că ministurl Mediului, Costel Alexe, își dorește să rămână în funcție. De altfel, dacă e să-i analizăm scurta perioadă în care a fost ministru cu acte în regulă, putem constata faptul că omul e destul de potrivit pentru acest post. Nu e chiar prima oară când acesta se implică în subiectul tăierilor ilegale de păduri.

Astfel, Costel Alexe a declarat de curând cum că orice furt de lemn din pădurile României, indiferent de cantitate, va primi pedepsa aferentă, nefăcându-se rabat de la niciun caz de infracțiune în acest sens.

„Am depus astăzi (marţi, n.r.) la Camera Deputaţilor ca şi iniţiator un proiect de lege privind modificarea Codului Silvic, care îşi propune să avem măsuri mai ferme de combatere a tăierilor ilegale din pădurile României. Aşa cum am declarat împreună, încă de la audieri, consider că astăzi pădurile din România suferă şi avem nevoie de o acţiune fermă, cât mai eficientă, astfel încât prin măsurile pe care le face ministerul şi, mai ales, prin această iniţiativă legislativă să combatem acest fenomen al tăierilor ilegale din România. Mă bucur foarte mult că toţi ceilalţi colegi parlamentari, şi vreau să le mulţumesc tuturor celor de la USR, PSD, PMP şi evident colegilor liberali, au acceptat şi împreună am făcut aceste modificări care vor stopa tăierile ilegale din România. Am înăsprit sancţiunile pentru toţi cei care încalcă legea silvică. Astfel, dacă până astăzi, în România puteau fi tăiaţi 5 mc (de lemn. n.r.) şi nu putea constitui infracţiune, ci doar contravenţie, acum indiferent de valoarea prejudiciului produs va fi considerată infracţiune şi pedepsită ca atare. Îmi doresc încă o dată să înţeleagă toată lumea că legea este lege pentru toţi şi trebuie respectată. Sper ca pe toţi aceia care vor mai avea de gând să taie ilegal sau să fure din pădurile României să-i vedem cu cătuşele pe mâini”, a spus Alexe.

Citește și: Cum ne dispar pădurile „din interior”

„O altă măsură pe care am prins-o împreună cu colegii mei este schimbarea din temelii a comercializării materialului lemnos din România. Astăzi, după cum bine ştiţi, este comercializat ca lemn pe picior. Ne dorim ca această modalitate să fie schimbată prin modificarea acestui Cod silvic şi să ajungem aşa cum este în toate statele europene să vindem lemnul fasonat. Astăzi, în România, doar 33% din materialul lemnos este vândut ca lemn fasonat, restul de 67% ca lemn pe picior. În 3-4 ani, progresiv şi etapizat vom ajunge în rândul statelor europene şi astfel vom reuşi să reducem aceste pierderi, erori de calcul care nu făceau altceva decât să pună presiune pe pădurile României”, a subliniat acesta.

Citește și: Președintele țării participă astăzi la o campanie de împădurire