Prima campanie naţională de informare privind conştientizarea victimizării în domeniul drogurilor, lansată de Ministerul Familiei şi Ministerul de Interne 

Primele sesiuni de dezbateri au avut loc la Bucureşti, unde timp de două zile, în Aula Ministerului Culturii

Droguri
Droguri sursa foto pixabay

Reprezentanţii Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au lansat prima campanie naţională de informare din acest an, destinată conştientizării victimizării în domeniul drogurilor, traficului de persoane şi criminalităţii, potrivit stiripesurse.ro.

„Este nevoie de implicarea noastră constantă şi directă pentru a-i face pe tineri să conştientizeze cât de mari sunt riscurile la care se expun în momentul când cad pradă tentaţiei de a consuma droguri, când ajung într-un anturaj care le anulează puterea de decizie şi de a alege”, a declarat ministra Natalia Intotero, la eveniment.

Primele sesiuni de dezbateri au avut loc la Bucureşti, unde timp de două zile, în Aula Ministerului Culturii, peste 400 de copii şi tineri, care beneficiază de o măsură de protecţie specială în serviciile rezidenţiale ale Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din sectoarele Capitalei, au interacţionat cu specialişti de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Agenţia Naţională Antidrog, Poliţia Română (Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi Direcţia Siguranţă Şcolară) şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, arată comunicatul de presă al Ministerului Familiei.

La activităţi, au participat şi doi tineri, foşti consumatori de droguri, care au reuşit să-şi învingă dependenţa în urma participării la programele de reabilitare derulate de Asociaţia Teen Challenge România.

„Este nevoie de implicarea noastră constantă şi directă pentru a-i face pe tineri să conştientizeze cât de mari sunt riscurile la care se expun în momentul când cad pradă tentaţiei de a consuma droguri, când ajung într-un anturaj care le anulează puterea de decizie şi de a alege. E rolul nostru, al autorităţilor, să le explicăm cât mai concret şi mai clar că viaţa şi viitorul lor depind total de astfel de alegeri, de puterea lor de a spune «nu» oricui încearcă să-i convingă că o altă cale e mai uşoară. Ei sunt la o vârstă complicată, când nevoia de a se afirma şi a ieşi în faţă este mare şi de aceea este important să le oferim toate informaţiile şi explicaţiile ca să înţeleagă riscurile la care se expun.”, a declarat Natalia-Elena Intotero.

Ramona Dabija, comisar-şef de poliţie şi directoarea Agenţiei Naţionale Antidrog a explicat că „prin campania care tocmai a debutat ne dorim să ajungem cu mesaje preventive la cât mai mulţi tineri şi copii instituţionalizaţi, astfel încât ei să ştie că nu sunt singuri în faţa problemelor, că pot avea o echipă de specialişti la care să apeleze atunci când au nevoie de ajutor”.

 „Mesajele şi activităţile cu care venim în întâmpinarea acestor copii sunt menite a-i asigura că le suntem un partener de încredere, un prieten care le este aproape pentru a le înţelege problemele şi dificultăţile întâmpinate. Dorinţa noastră este de a-i determina să respingă tentaţiile care îi pot transforma, într-o clipă, în victime ale infracţiunilor, sau poate chiar în autori ai unor astfel de fapte”, a spus şi comisar-şef de poliţie Daniel Radu, directorul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Ministerul Familiei mai precizează că şi în perioada următoare, această campanie de informare va continua, astfel de întâlniri cu tinerii din sistemul de protecţie specială urmând să se organizeze la nivelul fiecărui judeţ, până la finalul lunii martie a.c.