Avertisment ONU: Cinci milioane de copii au decedat anul trecut înainte de vârsta de cinci ani

Potrivit ONU, un copil sau un tânăr sub 24 de ani a murit la fiecare 4,4 secunde anul trecut..

Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Agenţiile ONU au semnalat că 1,9 milioane de copii s-au născut morţi în 2022, mulţi dintre aceştia fiind legaţi de inegalităţile în materie de sănătate maternă.ONU a solicitat investiţii în domeniul sănătăţii pentru a reduce tragediile care pot fi prevenite, în contextul în care a dezvăluit că anul trecut aproximativ cinci milioane de copii  au murit înainte de a împlini cinci ani, potrivit ziare.com.

Potrivit Grupului interinstituţional al ONU pentru estimarea mortalităţii infantile, un copil sau un tânăr sub 24 de ani a murit la fiecare 4,4 secunde anul trecut. Cifra include copiii cu vârsta sub cinci ani şi încă 2,1 milioane de copii şi tineri cu vârste cuprinse între cinci şi 24 de ani, potrivit celor mai recente estimări.

„Progresul este posibil cu o voinţă politică mai puternică şi cu investiţii specifice în accesul echitabil la asistenţă medicală primară pentru fiecare femeie şi copil.” Un copil sau un tânăr sub 24 de ani a murit la fiecare 4,4 secunde anul trecut, a constatat Grupul interinstituţional al ONU pentru estimarea mortalităţii infantile în raportul său Levels & Trends in Child Mortality.

Cele mai multe decese ale copiilor au loc în primii cinci ani, jumătate dintre acestea în prima lună de la naştere, cea mai frecventă cauză de deces în rândul celor mai mici copii fiind reprezentată de naşterile premature şi de complicaţiile din timpul naşterii.

În rândul copiilor puţin mai mari, cele mai mari ameninţări sunt reprezentate de bolile infecţioase, inclusiv pneumonia, diareea şi malaria, ambele fiind în curs de a fi analizate. „În fiecare zi, mult prea mulţi părinţi se confruntă cu trauma pierderii copiilor lor, uneori chiar înainte de prima lor respiraţie. „O astfel de tragedie răspândită, care poate fi prevenită, nu ar trebui să fie niciodată acceptată ca fiind inevitabilă”, a declarat directorul Unicef al Diviziei de analiză, planificare şi monitorizare a datelor, Vidhya Ganesh. Cele mai multe dintre regimurile pentru slăbire începute în luna ianuarie eşuează până la mijlocul lunii februarie