Amendă pentru o asociație de proprietari pentru afișarea listei cu datornici

Sancțiunea a fost aplicată pentru încălcarea regulamentului datelor persoanale- GDPR

Dacă o asociație de proprietari afișează numele proprietarilor și cheltuielile lunare ale acestora, poate fi reclamata pentru încălcarea legislației. Fiecare asociație de proprietari se confruntă în acest moment cu o problemă legată de afișarea datelor personale ale locatarilor la avizier. Daca toată lumea poate vedea numele proprietarului unui apartament și cheltuielile lunare ale acestui, asociațiile de proprietari sunt pasibile de a fi reclamate pentru încălcarea regulamentului cu privire la prelucrarea datelor personale, potrivit romaniatv.net.

În urma unei investigații demarate de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor Personale (ANSPDP) în luna mai a anului trecut, o asociație de proprietari din Iași a fost amendată.

Motivul oferit de autorități pentru sancțiunea în valoare de peste 2.400 de lei a fost că asociația nu a răspuns la solicitări, deși a confirmat primirea acestora. Lipsa de cooperare sau cooperarea deficitara cu ANSPDCP se pedepsește. Investigația a avut loc în urma unei plângeri în care se tramsmite că operatorul a afișat listele de plată cu detalierea numelui și prenumelui fiecărui membru al asociației de proprietari.

Cel care a făcut sesizarea a reclamat și afișarea unui înscris cu caracter defăimător în care erau menționate datele sale personale.

Amenda pentru nerespectarea regulamentului GDPR a fost de 500 de euro, adică aproximativ 2.463 de lei. În luna decembrie 2021, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor Personale a făcut public ghidul în care se precizează că asociațiile de proprietari pot prelucra datele personale cu respectarea principiilor de prelucrare, în funcție de interesul legitim, când există scopuri precum: instalarea unor sisteme de supraveghere video, calcularea cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și afișarea cuantumurilor la avizierul scării de bloc, înregistrarea datelor personale în cartea de imobil, afișarea datelor de contact ale președintelui de asociației, administratorului, membrilor comitetului executiv și ale membrilor comisiei de cenzori. De obicei, respectarea principiilor de prelucrare se referă la obținerea acordului prealabil al celor vizați.

Dosare penale pentru vânzarea ilegală a artificiilor și petardelor