Focar de pestă porcină la cea mai mare fermă de porci din România

Aproximativ 40.000 de porci trebuie uciși conform normelor europene în vigoare.

Un nou focar de pestă porcină a fost descoperit la cel mai mare producător de carne de porc din România. 20.000 de animale vor fi sacrificate la ferma din județul Timiș. Producătorul a avut probleme și luna trecută, tot din aceeași cauză, potrivit digi24.ro.

Cel mai mare producător de carne de porc din România se confruntă din nou probleme

După ce luna trecută 40.000 de animale au fost ucise din cauza pestei porcine, virusul a reapărut în altă fermă, la doar câțiva kilometri distanță. Pe o distanță de 3 kilometri în jurul fermei, comerțul cu carne de porc este strict interzis. De asemenea, pe o  distanță de 10 kilometri care include 9 localități din județ, comerțul cu carne de porc, dar și transportul acesteia se face strict sub supravegherea oamenilor legii și a autorităților sanitar veterinare. 

Problemele existente la fermă au ajuns să fie cunoscute de localnicii din comuna Pădureni, care este situată foarte aproape de fermă.

Oamenii se tem că virusul va ajunge și în gospodăriile lor. Autoritățile locale au început o anchetă în acest caz, susținând că responsabili pentru răspândirea virusului în județ sunt tot oamenii. Astfel, 5 focare active există la ora actuală în județul Timiș. Potrivit lui.Flavius Nicoară, director DSV Timiș, au fost descoperite în urma controalelor făcute o multitudine de proprietari care au animale neidentificate. „Am fotografii aici, ia uitați ce frumoși sunt, ăștia zici că sunt din fermă. În continuare ne confruntăm cu situații de genul acesta”, a subliniat Flavius Nicoară.

Flavius Nicoară a mai spus că aproximativ 40.000 de porci, câți se află în exploatația agricolă din comuna Pădureni, trebuie uciși conform normelor europene în vigoare

„Acolo sunt trei module separate prin garduri. Pentru început vor fi uciși 18.300 de porci din modulul unde s-a descoperit pesta porcină africană și urmează apoi restul”, a declarat Flavius Nicoară.

Potrivit Prefecturii Timiș, a fost instituită zona de protecție, 0-3 km: Pădureni și zona de supraveghere, 3-10 km: Parța, Șag, Liebling, Conacul Iosif, Jebel, Obad, Ciacova, Petroman, Peciu Nou.Focare de pestă porcină au mai fost raportate în Timiș în localitățile Murani, Răuți, Dudeșii Vechi și Șandra.

Potrivit ultimelor date INS, în România sunt crescuți în ferme, dar și în gospodării, peste 3 milioane de porci, număr în scădere cu aproape 6% față de anul trecut.

Primăria Constanţa, amendată pentru nereguli grave privind depozitarea deşeurilor