Delta Dunării riscă să își piardă statutul de Rezervaţie a Biosferei

Acest lucru se va întâmpla dacă schimbările climatice se vor menţine.

Delta Dunării îşi va pierde statutul de Rezervaţie a Biosferei, dacă schimbările climatice se vor menţine, avertizează directoarea executivă a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Viorica Bîscă.

Potrivit acesteia, există riscul unei delte cu mai multă agricultură decât pescuit sau decât stuf şi, implicit, cu mai puţine specii de care să se bucure şi turiştii.

Viorica Bîscă a declarat că ARBDD face eforturi pentru a menţine un nivel optim al apei în rezervaţie, prin derularea a trei proiecte de decolmatare, dar în momentul de faţă, în ciuda acestor eforturi, peste 50% din suprafaţa Rezervaţiei nu are acest nivel. Potrivit Vioricăi Bîscă, fără apă speciile din flora şi fauna deltei nu pot supraviețui, fiind necesare lucrări de decolmatare, chiar dacă acestea sunt foarte costisitoare şi trebuie făcute periodic, potrivit digi24.ro.

Conducerea ARBDD a precizat că reducerea nivelului apei din rezervaţie nu va duce la imposibilitatea de a accesa anumite localităţi, dar în unele turiştii nu vor mai avea acces decât cu bărci la rame, eutrofizarea apei ducând la scăderea resursei piscicole şi a aglomerărilor de păsări. Dacă debitul Dunării nu va creşte, nici nivelul apei din Rezervaţie nu se va modifica, o soluţie pentru ca lucrările de decolmatare să fie cât mai eficiente fiind studiul de modelare hidraulică, ce va fi realizat printr-un proiect finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)

Începând de anul trecut, în deltă, prin trei proiecte finanţate de Uniunea Europeană, se fac lucrări de decolmatare a circa 150 de kilometri de canale, valoarea totală a acestora fiind de peste 60 de milioane de lei.




„Ştiu că există şi acest curent de a lăsa natura să-şi urmeze cursul (situaţie care s-ar concretiza prin transformarea Deltei în zonă de uscat), dar dacă se prelungeşte perioada de secetă sau dacă schimbările climatice vor duce la temperaturi din ce în ce mai înalte şi vom avea veri tot mai lungi şi caniculare, atunci chiar riscăm să vedem o Deltă cu mai multă agricultură decât pescuit sau decât stuf şi, implicit, cu mai puţine specii de care să se bucure şi turiştii. Cu alte cuvinte, nu doar că nu vom mai avea o Rezervaţie a Biosferei, pentru că locul are statut de ‘rezervaţie’ pentru speciile pe care le adăposteşte şi de ‘biosferă’, categoric, pentru că există locuitori, dar practic Delta îşi pierde statutul. Nu ştiu dacă cineva îşi doreşte lucrul acesta şi de aceea eforturile ARBDD sunt în sensul de a păstra procentul foarte mare de apă şi vegetaţie”, a declarat directoarea executivă a ARBDD.

Gabriela Firea: A fost publicat pentru consultare regulamentul programului social de creștere a natalității