Pelerinajele în Israel, suspendate de Patriarhia Română în urma conflictelor din Orientul Mijlociu

Pelerinii aflați în acest moment în Țara Sfântă vor reveni în România în grupuri organizate, în funcție de cum vor fi permise zborurile

Ierusalim
Ierusalim sursa foto pixabay

Patriarhia Română suspendă temporar pelerinajele în Țara Sfântă în contextul conflictului din Orientul Mijlociu, potrivit romaniatv.net.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a anunțat că pelerinii aflați în acest moment în Țara Sfântă vor reveni în România în grupuri organizate, în funcție de cum vor fi permise zborurile de către autoritățile israeliene.

În prezent, în Țara Sfântă se află 800 de pelerini români. „În perioada următoare nu vor mai pleca pelerini spre Israel. Orice pelerinaj programat se va amâna”, a transmis Vasile Bănescu. Acesta a precizat că Patriarhia Română a ținut și ține constant legătura cu ambasada română din Tel Aviv și a dat asigurări că pelerinii români sunt în siguranță. Referitor la numărul de pelerini care s-au întors în România, Vasile Bănescu a precizat că doar 250 de pelerini din cei aproape 800 aflați în Israel au călătorit cu Basilica, agenția Patriarhiei. „Toți pelerinii români sunt momentan în siguranță, nu au fost incidente, o parte s-au întors astăzi, restul urmând să revină foarte curând, în grupuri organizate, în funcție de ritmul permisiunilor oferite zborurilor în acest context controlat doar de forțele de apărare ale Israelului. Nu cunosc numărul grupurilor în care sunt împărțiți cei aproape 800 de pelerini. Doar 250 dintre aceștia au călătorit cu agenția Basilica a Patriarhiei. Ceilalți, cu alte agenții din țară, la care nu am acces. Dintre cei 250, 200 s-au întors azi dimineață, restul de 50 urmând să se întoarcă în această seară cu o cursă Tarom”, a menționat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Israel a declarat „stare de război”, după ce luptători palestinieni înarmați s-au infiltrat în zonele din sudul Israelului, în timp ce mii de rachete au fost lansate sâmbătă din Fâșia Gaza într-un atac surpriză revendicat de mișcarea islamistă Hamas. Wizz Air a anulat toate cursele spre şi dinspre Israel