Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după o vizită la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), că le recomandă cetățenilor să poarte mască de protecție în aer liber, mai mult, a dat garanții că nu va fi decretată o nouă stare de urgență, urmând ca măsurile să fie luate punctual, în fiecare zonă în parte.  

„Mi-au prezentat viziunea care s-a format aici și m-am bucurat să constat că abordarea noastră este cam la fel. Nu trebuie să intrăm în panică, dar să fim conștienți că ne aflăm într-o situație publică de sănătate deosebit de gravă. Și dacă vrem să avem o viață apropiată de normalitate este absolut obligatoriu să respectăm câteva norme arhicunoscute, purtatul măștii, păstrarea distanței, igiena mâinilor, evitarea aglomerărilor și da, acolo unde în anumite localități incidența este mai mare, trebuie introduse restricții specifice. Despre restricții am vorbit destul de mult. Am observat că descentralizarea a fost un lucru bun, dar este nevoie de mai multă clarificare și am convenit cu INSP, cu dl Tătaru și cu echipa mea să se lucreze la o metodologie care permite luarea unor decizii mai rapide, eficiente și corelate cu situația din fiecare localitate”, a spus Klaus Iohannis.

Declarație de presă, susținută de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, după vizita la Institutul Național de Sănătate Publică

Declarație de presă, susținută de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, după vizita la Institutul Național de Sănătate Publică

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 9 octombrie 2020

Masca, o necesitate de la ieșirea din case

În ceea ce privește purtarea măștilor de protecție, președintele Iohannis a precizat că aceasta este utilă pentru reducerea răspândirii virusului, recomadând totodată purtatul măștii indiferent de spațiu, interior sau exterior.

„Am purtat o discuţie mai lungă despre mască. Cam toţi specialiştii sunt de părere că masca este extrem de utilă dacă vrem să nu mai avem o răspândire masivă a virusului. Voi duce această discuţie mai departe şi vom avea probabil mai multe discuţii despre unde şi când purtăm masca. Eu recomand să purtaţi mască tot timpul când ieşiti din casă. În spaţiul public, indiferent că e în interior sau exterior e bine să purtăm mască”, a declarat șeful statului.

Fără stare de urgență

„Nu intenționez să revenim la starea de urgență. Există măsuri mai puțin dure care au efecte, poate chiar mai bune. Cea mai bună prevenție este masca și distanțarea fizică. Nu avem nevoie să închidem toată țara, pentru a avea un efect de îngrădire, pentru a purta mască nu este nevoie de stare de urgență”, a mai spus Klaus Iohannis.

Citește și: Se prelungește starea de alertă

#News