Gripa aviară a provocat pierderi de peste 40 de milioane de lei la Peneș Curcanul din Codlea

Au fost eutanasiați 220.000 de curcani

Compania Bravcod, care produce carne de curcan sub brandul Peneș Curcanul, a suferit pierderi de peste 40 de milioane de lei în urma gripei aviare care a afectat trei dintre fermele firmei, dar nu va primi despăgubiri decât pentru păsările ucise, nu și pentru costurile de igienizare, potrivit g4media.ro.

„În total, am eutanasiat 220.000 de curcani. Numai valoarea de piață a păsărilor este de 30 de milioane de lei. În plus, costurile cu eutanasierea, cu dezinfectarea fermelor, ne duc la alte zece milioane de lei”, a declarat Răzvan Șandru, directorul general al companiei și unul dintre acționari.

El a adăugat că peste o lună va începe repopularea fermelor cu pui de curcă. Potrivit statului român, compania ar avea dreptul la o despăgubire de 30 de milioane de lei, contravaloarea curcanilor eutanasiați. În schimb, legislația europeană acoperă și costurile cu eutanasierea, cu dezinfecția fermelor. „În plus, pentru a readuce totul la starea inițială, am fost nevoiți să investim un milion de euro”, a mai precizat Răzvan  Șandru. Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov, cel care a condus Comisia de Evaluare a pagubelor de la Bravcod, spune că aceasta tocmai și-a încheiat activitatea,  dosarul de evaluare fiind predat conducerii firmei codlene. „Noi acordăm despăgubiri potrivit legislației din România”, a explicat Văsii.

Român reţinut pentru că și-ar fi supus fiica unor rele tratamente, pentru a fi exploatată sexual de un cetăţean francez