India, cu un pas în față

Oricine are carnet și o mașină, a experimentat măcar odată în viață cum e să stai la semaforul roșu și șoferul din spate să claxoneze ca apucatul, deși, fie vorba între noi, chiar nu ai unde să te duci pentru că semaforul e… roșu! Dar nu contează, el continuă să te claxoneze, pentru că se grăbește, domnule, iar tu sigur trebuie să ai o vină că-i roșu! Dacă n-ai fi tu acolo, în fața lui, ar fi verde, cu siguranță!

Ei, se pare că genul ăsta de mârlănie nu se întâmpla doar pe plaiurile mioritice, ci și în India. Diferența dintre plaiurile mioritice și India este că la ei chiar s-a căutat o soluție pentru a stopa astfel de gesturi lipsite de bun simț, ce crează poluare fonică.

Așadar, un clip devenit viral pe rețelele de socializare, postat de poliția din Mumbai, ne arată cum semafoarele lor sunt mai șmechere decât ale noastre. Dacă ale noastre nici măcar nu funcționează pe alocuri, cele ale indienilor au și păreri! Cum claxonezi fără motiv, cum ai toate șansele să mai stai o tură pe roșu!

Mai exact, semafoarele instalate de către autoritățile indiene sunt echipate cu un set de senzori auditivi ce reacționează la claxoanele mașinilor, mărind timpul de „roșu”. De asemenea, în imediata apropiere a acestora există avertizări de genul: claxonezi mai mult, aștepți mai mult! (Honk more, wait more!)

Cum funcționeaza aparatura minune anti-mârlănie? Măsoară nivelul de decibeli eliberat de mașini și se hotărăște, în funcție de asta, dacă să mai lungească timpul de stat la semafor sa nu.

https://www.youtube.com/watch?v=EILwHXLC7k8

Poluarea fonică, deranjantă și în București

Motivul principal pentru care în India au fost instalate astfel de semafoare este reducerea poluării fonice. Dar la noi, în România, pe când, domnilor primari? Numai în București, dacă te afli la semafor, fie ca șofer sau pieton, ai toate șansele să surzești, la câtă hărmălaie și agitație există.

Citește și: Avocatul Poporului cere socoteală pentru poluarea Capitalei

Dar, ce zic eu! Măcar să o rezolvăm pe aia cu poluarea aerului respirabil, iar mai apoi vedem noi ce mai putem face spre a intra și noi în 2020.

#News