2023, în topul celor mai călduroși ani din ultimii 125.000 de ani

Luna octombrie a fost cea mai caldă lună octombrie din ultimii 220 de ani

Vreme calda
Vreme calda sursa foto pixabay

2023 ar putea deveni cel mai călduros an înregistrat vreodată, este concluzia cercetătorilor de la Serviciul pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene, potrivit digi24.ro.

Temperatura a depășit cu 0,4 grade Celsius anteriorul record de temperatură medie din 2019, și cu 1,7 grade perioada preindustrială, stabilită între 1850 și 1900.

A fost cea mai caldă lună octombrie din ultimii 220 de ani. Perioada iunie-iulie-august din 2023 a depășit cu 0,66 de grade recordul de temperatură. Cercetătorii spun că anul acesta va fi cel mai calduros din ultimii 125.000 de ani. Luna trecută a spulberat recordul anterior de temperatură din octombrie, din 2019, a transmis Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE. „Recordul a fost doborât cu 0,4 grade Celsius, ceea ce reprezintă o marjă uriaşă”, a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess. Ea a descris anomalia de temperatură din octombrie ca fiind „foarte extremă”. 

Căldura este rezultatul continuării emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din activitatea umană.

Aceasta este combinată cu apariţia în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul Oceanului Pacific. La nivel global, temperatura medie a aerului la suprafaţă în octombrie a fost cu 1,7 grade Celsius mai mare decât în aceeaşi lună din perioada 1850-1900, perioada preindustrială. 

Octombrie record înseamnă că 2023 este acum „aproape sigur” cel mai cald an înregistrat, a precizat C3S.

Recordul anterior a fost înregistrat în 2016, un alt an El Nino. „Când combinăm datele noastre cu cele ale IPCC, atunci putem spune că acesta este cel mai cald an din ultimii 125.000 de ani”, a declarat Burgess. Singura lună înainte de octombrie când s-a mai depăşit recordul de temperatură cu o marjă atât de mare a fost în septembrie 2023. „Nu trebuie să lăsăm ca inundaţiile devastatoare, incendiile de vegetaţie, furtunile şi valurile de căldură înregistrate în acest an să devină noua normalitate”, a declarat Piers Forster, cercetător în domeniul climei la Universitatea din Leeds. Patrick Dempsey, desemnat cel mai sexy bărbat al anului 2023