Militanţii ecologişti nu mai vor să facă copii pentru a salva planeta

„Orice copil care se naşte astăzi face parte din problemă”, cred ei


Militanţi ecologişti renunţă să devină părinţi, convinşi că lupta împotriva schimbării climatice include și reducerea populaţiei globale.„La ora actuală, trebuie să fii total nebun ca să faci copii!”, spun ecologiștii, potrivit digi24.ro.


Deoarece pragul de 8 miliarde de locuitori va fi depăşit în curând, „suntem deja prea numeroşi în raport cu ceea ce poate suporta planeta”, estimează Alice Rallier, 44 de ani, membră a asociaţiei „Demografie responsabilă”.

Asociaţia franceză ecologistă militează pentru „stabilizarea, apoi diminuarea populaţiei umane”. „Nu vreau să mă simt vinovată că am adus pe lume un copil în această galeră”, spune Alice Rallier. Ea a fost în cuplu cu doi bărbaţi „care nu doreau nici ei copii” şi care a ales să se supună unei sterilizări chirurgicale definitive.  Potrivit acesteia, orice copil care se naşte astăzi face parte din problemă, din cauza presiunii exercitate de creşterea demografică asupra resurselor naturale. Militanta se declară conştientă că se loveşte de un „tabu” şi de un „mit populaţionist” care spune că, cu cât suntem mai mulţi, cu atât este mai bine”.
Miilitanţi propun o „stimulare voluntară”, de exemplu plafonarea alocaţiilor pentru familii începând cu al doilea copil, argumentează Denis Garnier, preşedinte al asociaţiei „Demografie responsabilă”.

 Potrivit unei anchete publicate în 2021 de The Lancet, întreprinsă asupra unui eşantion de 10.000 de persoane din zece ţări de pe toate continentele, 39% dintre tinerii cu vârste între 16 şi 25 de ani „ezită să aibă copii”, pentru că sunt îngrijoraţi de schimbările climatice.

Potrivit unui studiu publicat în 2014 de cercetători australieni, „chiar şi cu politici ale copilului unic impuse peste tot în lume şi evenimente ce duc la o mortalitate catastrofală, vor fi probabil între 5 şi 10 miliarde de fiinţe umane în 2100”. Un studiu publicat în 2017 de specialişti nord-americani în domeniul schimbărilor climatice a conchis că a avea „cu un copil mai puţin” este mult mai eficace în ceea ce priveşte bilanţul de dioxid de carbon decât renunţarea la maşină, la călătoriile cu avionul sau la consumul de carne.
Alţi oameni de ştiinţă au contestat aceste rezultate,  deoarece autorii au considerat că generaţiile viitoare vor avea neapărat un nivel de consum la fel de nociv pentru mediu precum generaţiile precedente. Or, „copiii noştri nu sunt „condamnaţi” să conducă SUV-uri şi să plece în fiecare weekend cu avionul la Ibiza”, ironizează Emmanuel Pont. Potrivit acestuia, a limita fecunditatea pentru a lupta împotriva încălzirii climatice „nu are nimic absurd”, la fel că izolarea locuinţei sau limitarea călătoriilor cu avionul.

Chris Evans, interpretul Captain America, desemnat cel mai sexy bărbat în viaţă