Captură video Romsilva
Captură video Romsilva

Doi iezi de capră neagră au fost surprinși de Lucia Ursu, membră Romsilva. Iezii au fost filmați în Parcul Național Retezat, în cadrul unei acțiuni de monitorizare.

Romsilva a oferit mai multe detalii despre viața caprelor negre, explicând că acestea trăiesc în ciopoare.

Este vorba despre grupuri de până la 30 de exemplare, conduse de femele în vârstă și cu experiență. Masculii trăiesc în grupuri separate.

Romsilva: ”Caprele negre au de obicei un singur ied, mai rar câte doi”

Iezii sunt foarte jucăuși și ating maturitatea la trei ani. Iedul este avertizat de capra neagră la observarea unui pericol printr-un sunet caracteristic. Grație musculaturii foarte dezvoltate și a copitelor despicate, capra neagră se poate deplasa cu ușurință în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor”, se arată în textul distribuit de membrii Romsilva pe contul de Facebook.

Parcul Național Retezat este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor, Romsilva

Parcul este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara și are o suprafață de 38.047 de hectare.

Din acestea, 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare din acestea fiind în zone de protecție strictă sau integrală.

În Parcul Național Retezat National Park regăsim 108 specii de păsări și pot fi întâlnite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. În aria naturală protejată sunt 80 de lacuri și tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, și Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România”, au mai transmis membrii Regiei Naționale a Pădurilor.