Temperatura oceanelor au depășit în această vară toate recordurile, cu efecte devastatoare asupra planetei

Temperaturile maxime sunt atinse de obicei primăvara

La nivel mondial se bat recorduri de temperatură în oceane, care au efecte grave pentru sănătatea planetei. Temperatura medie de la suprafața oceanelor din întreaga lume a atins cel mai ridicat nivel din istorie, ajungând la 20,96 grade Celsius săptămâna trecută, potrivit Copernicus Climate Change Service (C3S), potrivit g4media.ro.

A fost astfel doborât recordul de 20,95C stabilit în 2016 și oamenii de știință spun că este probabil ca recordul să continue să fie doborât, deoarece temperaturile sunt de obicei cele mai ridicate în martie, nu în august

Urmează un model de valuri de căldură marină și temperaturi record la suprafața mării în întreaga lume. Marea Mediterană a înregistrat săptămâna trecută cea mai ridicată temperatură de suprafață din istorie, de 28,71C. Apele din jurul Florida Keys au avut o temperatură asemănătoare cu cea a unei căzi cu apă caldă, fiind atinse maxime de puțin peste 38C, ceea ce ar putea duce la doborârea unui record mondial.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a raportat vinerea trecută, că Atlanticul de Nord ar putea fi cel mai cald din istorie, încălzindu-se mult mai devreme în timpul anului, recordurile anterioare fiind stabilite în septembrie.

IPCC spune că valurile de căldură marine și-au dublat frecvența între 1982 și 2016. Din anii 1980, acestea au devenit, de asemenea, mai lungi și mai intense. Experții avertizează că acest lucru ar putea avea consecințe devastatoare pentru sănătatea planetei. Oceanele joacă un rol important în reglarea climei Pământului. Acestea absorb căldura, determină modelele meteorologice și acționează ca un rezervor de carbon. Oceanele mai calde au, de asemenea, un efect asupra vieții marine, balenele și unele specii de pești mutându-se în ape mai reci, ceea ce perturbă lanțul trofic. De asemenea, temperaturile ridicate record pun în pericol coralii, recifele din largul coastei Floridei fiind acum amenințate cu o albire severă din cauza valului de căldură marină.

Ghețarul de la Scărișoara, modalitate unică de măsurat temperatura în Europa