Cristian Lăcraru lucrează în domeniul IT și a decis că învățământul on-line poate fi simplificat. Și nu doar simplificat, ci poate deveni mai uman, elevii simțindu-se mai aproape de profesori.

Paradoxal, la apropierea umană a elevului de profesor contribuie Mirai, un robot educaţional. Mirai s-a ”născut” în urmă cu trei săptămâni, dar ideea i-a venit anteprenorului în luna aprilie.

Procedura este una simplă: robotul transmite printr-o cameră web tot ce se întâmplă în sala de clasă. Copiii își pot vedea și colegii pe ecranul robotului. Cum a pornit totul și de ce:

”Ideea mi-a venit ca părinte, când am văzut copilul cel mare cum stătea în fața calculatorului și am văzut că profesorul nu se simțea bine. Nu era în mediul de la școală. Astfel, când am proiectat robotul Mirai, m-am gândit în primul rând la profesori, să se simtă bine în sala de clasă și să aibă acces la materialele didactice”, a explicat Cristian Lăcraru pentru Edupedu.ro.

Roboțelul va fi ”supus” unor teste  în două şcoli din Bucureşti: Aletheea şi Liceul Ortodox Anastasia Popescu. Se vor face încercări și îi vor fi testate atribuțiile într-un spaţiu în aer liber, pentru a face spectacolele disponibile şi online, şi în parc în acelaşi timp. Cu alte cuvinte, scopul este brevetarea invenției. Mai mult decât atât, Cristian Lăcraru speră ca până în toamnă să vândă 50 de bucăţi.

”Am avut feedback de la profesori și sunt foarte încântați de idee, Mirai le oferă libertate în mișcare, nu stau pe un scaun în fața unui ecran, ei se mișcă prin clasă, scriu la tablă, utilizează materialele didactice cum ar face în mod normal, iar copiii privesc ca și cum ar fi și ei acolo. Există soluții tehnice și moderne pentru a ajuta profesorii să predea actul educațional la aceeași calitate, chiar dacă este transmis online. Sunt școli care deja ne-au cerut să vadă robotul. Îl îmbunătățim pornind de la feedback-ul profesorilor”, a povestit Lăcraru.

”Mirai are un calculator integrat, cu licență Windows, deci profesorii pot accesa prin touch screen oricare din platformele folosite deja la clasă, Zoom, Skype, nefiind nevoie să învețe o platformă nouă”, a mai explicat Lăcraru.

E doar o cameră web mai evoluată sau așa arată viitorul încățământului on-line? Ne vom convinge în timp. Și ne vom convinge și în funcție de vânzări, calitate, cerere și ofertă. Și, ca să vorbim și despre preț, Mirai este disponibil în două variante, Basic şi Premium, în funcţie de dotări. Varianta Basic costă 1.650 de euro, iar cea Premium 2.350 de euro. Moft sau necesitate?

Citește și: Ioan Aurel Pop: ”Scenariul educației exclusiv on-line va fi catastrofal”

#News

Foto