Potrivit Mediafax, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafilă, afirmă faptul că în cursul acestui an se vor înregistra mai multe cazuri de gripă. Acesta menţionează şi că în sezonul curent, numărul persoanelor vaccinate a crescut, însă acoperirea ţintei pe care OMS recomandă încă se lasă aşteptată.

„În acest an, având în vedere și aprecierile pe care le face Centrul European de Control al Bolilor, din cauza circulației simultane a virusurilor de tip A și de tip B, se estimează un număr mai mare, probabil, de îmbolnăviri, comparativ cu ultimele două sezoane”. a precizat președintele SRM.

Totodată, medicul a ţinut să sublinieze şi importanţa măsurilor de protecţie individuală, care sunt absolut esenţiale.

„De fiecare dată când avem o viroză respiratorie este bine se evităm să mergem în colectivitate sau la locul de muncă, este bine să fim izolați la domiciliu, dacă este o formă ușoară sau medie, iar formele grave beneficiază de spitalizare și neapărat trebuie sa ne adresăm medicului pentru a evita administrarea cu antibiotice, care nu este în niciun fel binefăcătoare în cazul unei infecții cu virusuri”, a explicat Alexandru Rafila. „Campania de vaccinare împotriva gripei se apropie de sfârșit, din câte știți Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin, care au fost administrate aproape în totalitate. În afară de acest număr de doze, pe piața liberă s-a dublat cererea de vaccin comparativ cu sezonul 2018 – 2019 și ne găsim în situația în care 2 milioane de oameni, mai ales din categoriile cu risc, s-au vaccinat împotriva gripei”, a spus Rafila.

#news