Alegeri Locale 2020

Senatul a adoptat proiectul de lege propus de UDMR pentru organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie și a respins propunerea USR privind organizarea scrutinului pe parcursul a două zile, sâmbătă, 26 septembrie, și duminică, 27 septembrie. S-a adoptat de asemenea amendamentul senatorii PSD Șerban Nicolae și Cosmin Preda prin care partidele vor putea folosi subvențiile de la stat pentru finanțarea campaniei electorale, lucru interzis în legislația actuală.

Proiectul de lege pentru organizarea alegerilor locale inițiat de senatorul UDMR Cseke Attila-Zoltan și deputatul UDMR Benedek Zacharie a fost adoptat de Senat cu 81 de voturi pentru, 8 ‘împotrivă și 39 de abțineri și urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.. Astfel, data scrutinului electoral a fost stabilită pe 27 septembrie, precum a stabilit anterior și Guvernul.

În urma deciziilor adoptate de Senat, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că perioada electorală a alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu în 29 iulie, iar în 2 august va fi constituit Biroul Electoral Central, dacă data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament la 27 septembrie. Campania electorală va începe în data de 28 august și se va încheia în ziua de sâmbătă care precede data alegerilor, 26 septembrie, ora 7,00, se precizează într-un comunicat al AEP.

Birourile electorale de circumscripție vor fi constituite pe 8 august, dată de la care vor putea fi înregistrate alianțele electorale și vor putea fi depuse candidaturile, acestea urmând a fi înregistrate până cel mai târziu la data de 11 august la biroul electoral de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție al municipiului București, mai arată sursa citată.

Autoritatea Electorală Permanentă a mai precizat că potrivit Legii nr. 84/2020 numărul minim al susținătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor se reduce la jumătate, iar partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor prezenta câte o singură listă de susținători pentru candidaturile la consiliul local și funcția de primar din aceeași circumscripție electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul județean și președintele consiliului județean din aceeași circumscripție electorală.

Perioada de depunere a candidaturilor se va încheia la data de 18 august, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a acestora în 24 august.

Citește și: Alegeri locale în anul 2020

HashtagNews.ro