Record istoric de temperatură în luna aprilie 

Temperatura medie mondială a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată pentru o perioadă de 12 luni

A fost înregistrată cea mai caldă lună aprilie înregistrată vreodată, a anunţat, miercuri, serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene. Fiecare lună începând cu iunie 2023 a fost desemnata ca fiind cea mai caldă înregistrată vreodată pe planetă, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenţi, a precizat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) într-un buletin lunar, potrivit observatornews.ro.

Incluzând luna aprilie, temperatura medie mondială a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată pentru o perioadă de 12 luni – cu 1,61 grade Celsius peste media din perioada preindustrială 1850-1900.

Unele dintre extremele înregistrate – inclusiv lunile în care temperaturile de la suprafaţa mării au înregistrat recorduri – i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să investigheze dacă activitatea umană a provocat un punct de inflexiune în sistemul climatic. „Cred că mulţi oameni de ştiinţă şi-au pus întrebarea dacă ar putea exista o schimbare în sistemul climatic”, a declarat Julien Nicolas, cercetător principal în domeniul climei în cadrul C3S. Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice.

În ultimele luni, fenomenul natural El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul Oceanului Pacific, a crescut temperaturile.

Oamenii de ştiinţă au confirmat că schimbările climatice au cauzat unele fenomene meteorologice extreme specifice în luna aprilie, inclusiv un val de căldură în Sahel. Hayley Fowler, cercetător în domeniul climei la Universitatea Newcastle, a declarat că datele arată că lumea este aproape de a încălca obiectivul Acordului de la Paris din 2015 de limitare a încălzire globală la 1,5 grade Celsius. „În ce moment declarăm că am pierdut bătălia pentru a menţine temperaturile sub 1,5? Părerea mea personală este că am pierdut deja această bătălie şi că trebuie să ne gândim foarte serios la menţinerea sub 2C şi la reducerea cât mai rapidă a emisiilor”, a spus ea.

Elevii se întorc miercuri la cursuri