România, primul loc în Uniunea Europeană la consumul de alcool

O persoană bea în medie 11 litri de alcool anual, potrivit unui raport realizat de SNSPA.

România ocupă prima poziție în Uniunea Europeană la consumul de băuturi alcoolice, două treimi dintre români fiind supraponderali. Specialiștii spun că principala cauză este lipsa politicilor de prevenție în domeniul sănătății, potrivit digi24.ro

 România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la consumul de alcool, o persoană consumând în medie 11 litri de alcool anual, potrivit unui raport realizat de SNSPA.

Potrivit aceluiași raport, aproximativ 58% dintre adulții români au probleme de greutate. „Oriunde te duci este doar alcool, singurul lucru pe care poți să-l faci ca să te distrezi e să bei și dacă ești cu prietenii îți reproșează dacă nu bei”, spune o româncă. Specialiștii spun că de vină pentru aceste situații este lipsa politicilor publice de prevenție în domeniul sănătății .„Peste 80% din populatia care a trecut de 14 ani, dacă s-ar evalua, ar descoperi că e cu un pas, chiar cu ambele picioare într-o adicție. În spatele acestei nevoi se ascunde depresie, anxietate, probleme cu familia sa cele sociale. Atunci când te adâncești într-o adicție, de fapt te ascunzi de o problemă de viață pe care încerci să o eludezi cumva”, explică psihologul Constantin Cornea. Statisticile arată și că un român consumă anual 30 de kilograme de zahăr. O explicaţie ar fi aceea că oamenii nu citesc etichetele produselor pe care le cumpără. Dacă ar face-o, ar afla că aproape orice aliment procesat conţine adaos de zahăr. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, peste jumătate din numărul deceselor din România sunt provocate de efecte ale consumului excesiv de alcool și alimente nesănătoase.

Salvatori de vieți omenești cu ajutorul dronelor în Bihor