Salvatori de vieți omenești cu ajutorul dronelor în Bihor

Membrii unei organizaţii vor să ajute victimele unor inundaţii, cutremure ori incendii, folosindu-se de aparatele de zbor.

Piloții „Salvadrone” contribuie, alături de autoritățile din Bihor, la salvarea oameni, cu ajutorul dronelor. „Visul nostru e să putem transporta cu drona un defibrilator portabil ori o trusă de prim ajutor, pentru a ajuta cât mai repede o victimă”, a povestit urgentistul Emil Boţcău, preşedintele Asociaţiei „Salvadrone”, din care fac parte cinci piloţi orădeni de drone, care lucrează benevol cu pompierii militari în intervenţii, potrivit g4media.ro.

Înfiinţată în Oradea de patru luni, organizaţia vrea utilizarea noilor tehnologii în scop umanitar. Mai exact, să ajute victimele unor inundaţii, cutremure ori incendii, folosindu-se de aparatele de zbor. 

Doi dintre membrii Asociaţiei Salvadrone, medicul Emil Boţcău de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor şi asistentul medical Dacian Gherle de la SMURD, au fost, înainte de înfiinţarea acesteia, voluntari locali ai Asociaţiei Hecate din Bucureşti, care e specializată în căutarea persoanelor dispărute, atât terestru, cât şi cu drone, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Voluntarii sunt chemaţi la fiecare incendiu, cutremur, inundaţie sau la dispariţia unei persoane, aceştia participând dacă sunt disponibili. În 23 decembrie 2022, de pildă, cei doi urgentişti au fost contactaţi pentru a ajuta la căutarea unui bărbat care s-a aruncat în Crişul Repede. Trei ore încercaseră pompierii, poliţiştii şi scafandrii să-l găsească. Corpul celui decedat a fost descoperit după ce Dacian şi Emil au ajuns la faţa locului şi au folosit aparatele de zbor (foto). „L-am găsit după aproximativ 10 minute de la ridicarea dronelor. Am observat o siluetă albă în albie, am anunţat colegii pompieri să meargă să verifice şi s-a confirmat”, a spus dr. Boţcău.

 Cum timpul lor liber este limitat, cei doi au realizat că este nevoie de mai mulţi piloţi şi au apelat la prieteni, în ianuarie a.c. punând bazele noii asociaţii, care se concentrează pe situaţiile de urgenţă din Bihor.

Li s-au alăturat Şerban Carţiş  – preşedintele filialei judeţene a Uniunii Ziariştilor Profesionişti, Andrei Vanţa – student al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Universitatea din Oradea, care lucrează la o companie din Timişoara pe partea de autonomie a dronelor, şi Istvan Kolcsar – specialist în drone, angajat al unei firme orădene care comercializeaza astfel de echipamente. Fiecare deţine câte o dronă personală şi autorizaţie pentru a o înălţa. „Avem licenţe europene, obţinute după examene teoretice susţinute la AACR (Autoritatea Aeronautică Civilă Română). Fiecare dronă are un cod unic, iar acesta poate fi identificat de autorităţi. Când o ridicăm, anunţăm întotdeauna turnul de control de la Aeroportul Oradea, cu care suntem în legătură pe toată perioada zborului. Ei ne anunţă de fiecare dată, în intervenţii, dacă vine elicopterul SMURD în zonă sau un alt vehicul aerian”, explică dr. Emil Boţcău, preşedintele Asociaţiei Salvadrone. 

Preţurile dronelor utilizate de cei cinci variază între 1.500 şi 3.500 euro. Asistentul Dacian Gherle o deţine pe cea mai performantă, cu infraroşu, care poate fi folosită deci în întuneric, şi cu termoviziune, capabilă să detecteze corpurile ce emană căldura, cum ar fi persoanele care şi-au pierdut cunoştinţa după un accident şi nu pot cere ajutor

. „Acest tip de dronă poate găsi orice organism viu care emite căldură, chiar dacă este ascunsă de vegetaţie. Desigur, este mai greu în cazul în care o persoană sau un animal a ajuns în apă, aceasta fiind o suprafaţă reflectivă. În cazul incendiilor, imaginea captată de dronă pe telecomandă poate fi vizualizată într-o paletă de culori care ajută la identificarea sursei incendiului. Ea este capabilă şi să monitorizeze căldura radiată de o suprafaţă”, explică Dacian.

Muniţie provenită din cele două războaie mondiale, descoperită de un detectorist autorizat, în Harghita