Eclipsa totală de soare de astăzi, observată de peste 30 de milioane de oameni

În Statele Unite, peste 30 de milioane de persoane locuiesc în zona în care eclipsa totală va fi vizibilă timp de câteva minute

Eclipsa
Eclipsa sursa foto wikipedia

Eclipsa totală de soare va începe în Mexic, va traversa Statele Unite şi se va încheia în Canada. Luni, milioane de oameni vor urmări o rară eclipsă totală de Soare, un eveniment ceresc care încă stârneşte uimire şi fascinaţie, dar care reprezintă, de asemenea, o oportunitate ştiinţifică şi economică, potrivit ziare.com.

În Statele Unite, peste 30 de milioane de persoane locuiesc în zona în care eclipsa totală va fi vizibilă timp de câteva minute, potrivit NASA.

„Eclipsele au o putere specială. Ele îi impresionează pe oameni, care simt un fel de veneraţie pentru frumuseţea Universului nostru”, a subliniat şeful agenţiei spaţiale americane, Bill Nelson. Eclipsele totale au loc atunci când Luna se află exact între Pământ şi Soare, blocând temporar lumina astrului. Soarele este de aproximativ 400 de ori mai mare decât Luna, dar şi de 400 de ori mai departe, astfel că cele două corpuri cereşti par a avea dimensiuni similare.

Evenimentul ar trebui să fie vizibil pentru prima dată pe coasta de vest a Mexicului, începând cu ora 18:07 GMT (21.07, ora României).

Traiectoria va traversa apoi 15 state americane – din Texas până în Maine – înainte de a se încheia în estul Canadei. În jurul unei benzi de 185 de kilometri lăţime a eclipsei totale, locuitorii vor putea vedea o eclipsă parţială. De săptămâni întregi, autorităţile americane au insistat asupra instrucţiunilor de siguranţă, în special asupra necesităţii de a purta ochelari speciali atunci când oamenii privesc Soarele, în caz contrar riscând să fie afectaţi grav ochii.

NASA va difuza timp de trei ore o transmisiune video în direct din mai multe locaţii, cu imagini de la telescop şi comentarii ale experţilor.

„STARE DE URGENŢĂ” LA CASCADA NIAGARA. Printre locurile emblematice în care va fi vizibilă eclipsa se numără Cascada Niagara, unde spectacolul promite să fie grandios. În partea canadiană, regiunea a declarat chiar „stare de urgenţă” pentru a face faţă afluxului de vizitatori.Multe regiuni urmează să profite de afluxul de turişti.

„Avem oameni care vin din toate cele 50 de state, chiar şi din Alaska şi Hawaii. Sunt turişti din Olanda, Finlanda, Germania, Israel şi Noua Zeelandă”, spune Jennyth Peterson, responsabilă cu evenimentele dintr-o zonă situată la nord de San Antonio, Texas. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Peste 30 de milioane de oameni pot vedea eclipsa totală de soare de astăzi.

Ministrul Mediului avertizează: „România se deșertifică”