Cristian Popescu Piedone

Calea Victoriei, emblematică pentru transformarea Bucureștiului dintr-un simplu târg în „Micul Paris”, evocă amintiri ale unor primari inovatori ca Pache Protopopescu, Dem I. Dobrescu și Barbu Ștefănescu Delavrancea, al căror efort de modernizare a orașului este astăzi uitat de mulți. Aceste personalități au introdus tramvaie, iluminat public și telefonul, contribuind semnificativ la progresul urban.

Astăzi, Calea Victoriei a fost ”povestită” în premieră de Popescu Piedone

”VICTORIE PENTRU BUCUREȘTI

Am coborât cu ai mei pe Calea Victoriei și mi-am amintit povești despre marele primar “Târnăcop “! Că el a modernizat prima oară Calea Victoriei!

De câte ori iau la pas cărările Bucureștiului istoric, mi-i imaginez pe giganții care l-au iubit și l-au respectat atât de mult încât l-au transformat dintr-un banal târg balcanic… într-un cochet oraș cu iz parizian, apreciat de Europa acelor vremuri.

Părinții “Micului Paris” au rămas în cronici, în povești și în poze! Dar prea puțini bucureșteni îi mai onorează astăzi cu gândul sau cu slova…

Poate și din cauză că despre Pake Protopopescu, de exemplu, ori despre Dem I. Dobrescu sau despre Barbu Ștefănescu Delavrancea… în școlile Bucureștiului se vorbește arareori spre deloc!

Consider că dacă liceenii orașului ar cunoaște măcar câte ceva despre primarii giganți ai Capitalei, ca viitori adulți ar cântări cu totul altfel capacitatea sau incapacitatea managerială a primarului ales!

Pake Protopopescu a legat estul și vestul orasului printr-un bulevard, a introdus tramvaiele trase de cai și a adus în București… telefonul şi iluminatul public!

Dem I. Dobrescu, a construit străzi, a îndreptat străzi! A lărgit Calea Victoriei! A amenajat ștranduri și a interzis scăldatul în râul Dâmbovița! A construit o maternitate și terenuri de sport, a înfrumusețat Cismigiull și a fost primul edil care a susținut că Bucureștiul are nevoie de metrou!

Barbu Ștefănescu Delavrancea… a filtrat râul Dâmbovița și le-a oferit bucureștenilor… apă potabilă!

Este primul primar al Bucureștiului care a impus abonament obligatoriu de salubrizare în fiecare gospodărie!

Astăzi, BUCUREȘTIUL trăiește o poveste tristă și are multe nevoi! ARE NEVOIE URGENTĂ DE CURĂȚENIE, DE AER PROASPĂT, INVESTIȚII ÎN INFRASTRUCTURĂ DE TRANSPORT ȘI ÎN TEHNOLOGIE URBANĂ DE ULTIMĂ GENERAȚIE!

Astăzi, BUCUREȘTIUL NU ARE NEVOIE SĂ REDEVINĂ “MICUL PARIS”!

Cu voință, cu pricepere și cu multă, multă muncă, în mandatul meu de Primar General, BUCUREȘTIUL va fi mai DEZVOLTAT, mai TEHNOLOGIZAT, mai VERDE, mai CURAT și mai AERISIT ca MARELE PARIS!

Cu respect pentru cetățeni, primarul Piedone”