Industria modei, o sursă majoră de poluare

Potrivit ONU, industria modei este responsabilă de circa 10% din totalul emisiilor de carbon, mai mult decât emisiile de carbon produse simultan de industria aeronautică și transporturile maritime

Industria modei este una dintre cele mai mari surse de poluare. Potrivit celor mai noi studii și rapoarte, industria modei a ajuns să polueze chiar mai mult decât toate zborurile internaționale și transporturile maritime la un loc, potrivit digi24.ro.

Aproape 90% din fibrele textile provenite din haine și articole de îmbrăcăminte este ori incinerat, ori trimis la groapa de gunoi, peste 2.000 de haine fiind aruncate la gunoi în fiecare secundă.

„Responsabil” pentru această poluare este așa-numitul concept de „fast fashion” . Este vorba despre îmbrăcămintea la modă, ieftină și produsă în masă, inspirată din cultura celebrităților și a vedetelor media și transpusă rapid în articolele vestimentare ale marilor branduri. Pe măsură ce consumatorii din lume cumpără tot mai multe haine, piața articolelor ieftine e într-o continuă creștere, ceea ce determna  poluarea mediului înconjurător.

Potrivit ONU, industria modei este responsabilă de circa 10% din totalul emisiilor de carbon, mai mult decât emisiile de carbon produse simultan de industria aeronautică și transporturile maritime

Practic se produc mai multe haine ca niciodată,  respectiv 80 de miliarde de articole vestimentare fabricate anual.  Drept rezultat, clienții magazinelor de modă cumpără tot mai mult și poarte tot mai puțin hainele cumpărate, care ajung într-un timp scurt la groapa de gunoi. Industria textilă este responsabilă pentru 20% din poluarea apelor.. La fabricarea nylonului se emite oxid de azot, un gaz cu efect de seră de 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. Atât nylonul, cât și poliesterul (care se regăsește în circa 60% din articolele vestimentare) se degradează la spălare și provoacă acumularea de materiale microplastice în apă.

Un ciclon de aer polar afectează România