Protest Canada (captură video)

Camionagiii care protestează în capitala Canadei au primit interzis pentru folosirea claxoanelor în următoarele zece zile. Decizia a fost luată de un judecător din Ontario și vine în contextul în care de la finalul lunii centrul orașului Ottawa este blocat, iar sunetul asurzitor al claxoanelor este deranjant pentru cei care locuiesc în zonă, transmite Toronto Sun. Mai mult, acest sunet este deja asociat de locuitori ca o trăsătură definitorie al protestelor anti-vaccinare din Canada.

De altfel, primarul Ottawa, Jim Watson, a declarat duminică stare de urgență în capitala canadiană pentru a face față protestului camionagiilor, care a blocat mare parte din centrul orașului. Declararea stării de urgență „reflectă pericolul grav și amenințarea la adresa siguranței și securității cetățenilor pe care o reprezintă demonstrațiile în curs de desfășurare și evidențiază nevoia de sprijin din partea altor instituții”, a spus Jim Watson într-o declarație, potrivit presei locale.   

Pe lângă instituirea stării de urgență, edilul a solicitat și dublarea forțelor de ordine, care se simt „acaparate” de protestatari. Printr-o scrisoare către premierul Canadei, Justin Trudeau, respectiv, cel al statului Ontario, Doug Ford, edilul a subliniat că este nevoie de încă 1.800 de ofițeri pentru a face față protestatarilor, în „teren” fiind deja 2.100 de polițiști și „civili”.

„Oamenii trăiesc cu frică, îngroziți – și acum trebuie să suporte claxoanele fără oprire ale camioanelor mari timp de nouă zile, ceea ce echivalează cu un război psihologic”, a scris primarul Jim Watson.

Șeful Poliției din Ottawa, Steve Bell, a precizat că printre cei reținuți se află și cetățeni americani, un bărbat din Ohio a fost arestat în legătură cu o amenințare împotriva sediului poliției din capitala Canadei. De altfel, a mai spus acesta, amenințări vin din toată America de Nord, iar acestea sunt foarte solicitate pentru resursele pe care le au autoritățile canadiene în acest moment.

De altfel, mișcarea ce inițial a fost un protest împotriva obligativității vaccinării pare să scape de sub control, mai mult, să devină una cu accente politice, dat fiind faptul că unii dintre protestatari cer dizolvarea guvernului condus de Justin Trudeau. De altfel, mai spune Poliția, protestul este finanțat în parte de simpatizanții extremiști din SUA.

Citește și: Ucraina a trimis o scrisoare prin care cere ajutor militar Germaniei