ANM: Un ciclon polar afectează România

Meteorologii au emis avertizare de ninsori pentru întreaga țară

Ninsoare
Ninsoare sursa foto pixabay

Meteorologul Alina Șerban, de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a explicat faptul că un vortex polar lovește România, în primele zile ale acestei săptămâni fiind temperaturi extrem de scăzute. Meteorologii au emis avertizare de ninsori pentru întreaga țară, potrivit stiripesurse.ro.

„Pare surprinzător după temperaturile pe care le-am înregistrat în ultimele zile, cu mult mai ridicate decât în mod normal pentru această dată, dar vom avea un episod autentic de iarnă”

Va fi unul de scurtă durată, dacă ne raportăm la ninsori și va fi mai intens pe jumătatea de est a teritoriului. Pentru că această masă de aer polar va pătrunde treptat și va aborda la început zona Moldovei, astfel încât în jumătatea de nord a Moldovei temperaturile vor scădea semnificativ.

Iar precipitațiile vor fi mai ales sub formă de ninsoare în această seară, la noapte și mâine. Se va depune strat de zăpadă undeva în jur a 10-15 centimetri și pe măsură ce această masă de aer va avansa, pe jumătatea de est a teritoriului, va determina pe de o parte depuneri de polei, pentru că se va asocia într-o primă fază cu precipitații în formă lichidă. 

De asemenea, va determina și o scădere a valorilor termice în toate regiunile. Iar precipitațiile care vor fi în celelalte regiuni, pentru că vor fi atât astăzi, cât și mâine, vor fi sub formă de ploaie astăzi, dar cu transformare mâine după-amiază, mâine noapte

Este vorba mai ales în ninsoare, astfel încât vor mai fi depuneri de polei și în celelalte zone. Mai mult decât atât, în jumătatea de est a teritoriului, fenomenele vor fi mai intense, pentru că și vântul va prezenta intensificări, cu rafale în general de 55-70 km/h, astfel încât acolo unde se va asocia cu ninsoarea, va determina viscol și vizibilitate redusă. Vorbind de o scădere a valorilor termice, acestea vor deveni preponderent negative pe parcursul zilei de marți.

„Temperaturi maxime vor fi, foarte probabil de la -10 -9 grade în nordul Moldovei, la cel mult 0-1 grad în regiunile vestice. Temperaturile minime vor fi negative în toată țara și vor caracteriza chiar o vreme geroasă în nordul, centrul și estul teritoriului, în mod deosebit în noaptea de luni spre marți, foarte probabil să coboare spre -18 -20 de grade în depresiuni”, a explicat meteorologul. Ceremonia de decernare a Globurilor de Aur 2024, organizată pe 7 ianuarie