Amendă penală de 1,26 milioane de lei pentru Spitalul Județean din Suceava

Spitalul Județean este acuzat de ucidere din culpă, în cazul unui bebeluș mort în 2016 din cauza infecțiilor nosocomiale

Sentinta
Sentinta

Spitalul Județean din Suceava a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 1,26 milioane de lei pentru ucidere din culpă, în cazul unui bebeluș mort în 2016 din cauza infecțiilor nosocomiale, potrivit digi24.ro.

De asemenea, unitatea medicală va trebui să plătească părinților nou-născutului decedat daune morale de 650.000 de euro.

Decizia nu este încă definitivă. În 2016, în decurs doar de numai 7 luni, trei nou-născuți au murit la Spitalul Județean din Suceava. Unul dintre ei a fost Alexandru, care s-a născut pe 17 februarie și a decedat pe 1 martie. „Infectarea cu bacteria Pseudomonas aeruginosa s-a realizat în secțiile spitalului”, s-a arătat în expertiza IML Iași legată de decesul lui, dar și al celorlalți doi bebeluși. 

În 2021, dosarul a fost trimis în judecată la Judecătoria Suceava, Spitalul Județean din oraș fiind învinuit de ucidere din culpă. Conducerea și angajații au fost citați doar ca martori. Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a deschis un dosar care a fost trimis în judecată și în care s-au constituit trei părți civile: părinții și sora micuțului Alexandru Teodor Manea.

Părinții micuțului Alexandru s-au adresat instanțelor.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2021, iar miercuri a fost dispusă prima soluție a instanței de fond. Judecătoria Suceava a decis că Spitalul Județean de Urgență Suceava se face vinovat pentru ucidere din culpă. Magistrații au decis că unitatea medicală trebuie să plătească o amendă penală de 1,26 de milioane de lei, dar și daune morale de 650.000 de euro familiei micuțului Alexandru, decedat din cauza infecțiilor nosocomiale. Decizia nu este încă definitivă. Ea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile. Primul Centru Naţional de Educaţie Montană, deschis în Parcul Natural Bucegi