Cetatea Sarmizegetusa Regia poate fi vizitată virtual

Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unei aplicații informatice.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei care și-a schimbat imagnea odată cu venirea toamnei, va putea fi vizitată virtual.Turiştii pasionaţi de istorie vor putea afla mult mai multe despre fosta capitală a Daciei, cu ajutorul tehnologiei informatice şi a unui telefon mobil, potrivit g4media.ro.

O aplicație informatică permite turiștilor și iubitorilor de istorie să afle informații detaliate despre cetatea dacică Sarmisegetuza Regia.

Aplicația permite utilizatorilor să vadă cum arătau unele piese antice, reconstituite acum virtual. Proiectul este intitulat Exploring Dacia, presupunând sute de ore de muncă ale specialiștilor din mai multe domenii, de la istorie până la informatică. Rezultatul este spectaculos, atât prin conținut și informație, totul fiind disponibil prin simpla scanare a unui cod QR, a explicat Alin Henț, inspector de specialitate în cadrul Direcției de Administrare a Monumentelor Istorice Hunedoara. Potrivit acestuia, turiștii vor află mai multe detalii despre monumente din zona sacră, de la Grădina de Munte sau Sarmizegetusa Regia, precum și o serie de artefacte digitizate și scanate de către specialiștii de la Universitatea Tehnică din Cluj.

 „Trăim cu toții în era digitală sau mare parte dintre noi, turiștii care vor vizita Sarmizegetusa Regia vor descoperi mai multe detalii despre monumente cu ajutorul unei aplicații, disponibilă pe telefoanele mobile, pe tabletă sau pe orice dispozitiv inteligent.”, spune Alin Henț. Unele piese descoperite la Sarmizegetusa Regia pot fi văzute după ce au fost scanate, coloanele templelor din sit fiind reconstituite virtual și putând fi vizionate.

Toate informațiile pot fi accesate prin scanarea codurilor QR afișate lângă monumente sau pe site-ul exploringdacia.ro.

„Consiliul Județean, administratorul acestui sit, pune la dispoziția tuturor informații necesare pentru a cunoaște mai bine dificile de cult și pentru a vizualiza artefactele care au fost descoperite aici, în Sarmizegetusa Regia. Este la îndemâna tuturor să poată observa aceste detalii, aceste artefacte pe care specialiștii le-au scanat și le-au transpus în imagini tridimensionale”, spune Radu Barbu, directorul Direcției de Administrare a Monumentelor Istorice Hunedoara, beneficiarul acestui proiect.

Proiectul Exploring Dacia își propune să crească vizibilitatea monumentului istoric din Munții Orăștiei, după modelul unor obiective similare din lume.

Mii de voluntari, căutați pentru realizarea unei fotografii