Un nou program pentru circulația pe Transalpina și Transfăgărășan

Drumurile rămân deschise circulației publice și în sezonul rece, în funcție de condițiile meteorologice.

Traficul pe Transalpina sau Transfăgărășan nu se mai închide din luna noiembrie, drumurile rămânând deschise circulației publice și în sezonul rece, în funcție de condițiile meteorologice. Circulația publică pe Transalpina sau Transfăgărășan a fost închisă temporar, de mai multe ori în acest an, chiar și în timpul verii, din cauza vremii nefavorabile, a căderii de pietre sau desfășurării de evenimente, potrivit romaniatv.net.

Transfăgărășan și Transalpina ar fi trebuit închise din octombrie până în primăvara anului viitor, în mod normal

Nemulțumirile hotelierilor care dețin unități de cazare în zona celor două drumuri, legate de faptul că ambele obiective turistice sunt exploatate mult prea puțin toamna și iarna, a determinat regândirea strategiei pentru acestea. Aproximativ 160 de companii au semnat o petiție online împotriva închiderii Transfăgărășanului la o dată fixă.

„De principiu, noul regulament care este comun pentru Transalpina și Transfăgărășan spune că este închiderea acestor tronsoane se face în funcție de condițiile meteo. Și tot de principiu, sunt deschise până la finele lunii octombrie, dacă vremea o permite se prelungește perioada, dacă nu se micșorează, se închide mai înainte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, Robert Elekeș.

Pe ambele tronsoane a nins încă din luna septembrie, la începutul lui octombrie Transalpina fiind închisă temporar din cauza gheții de pe carosabil, iar Transfăgărășanul din cauza căderilor de pietre.

Utilajele pentru deszăpezire au intervenit încă de luna trecută. Reprezentantul DRDP Brașov a menționat și care sunt cele mai des întâlnite pericole, mai ales pe Transfăgărășan,  aflat în zona de competență a DRDP Brașov, când se poate interveni imediat și când nu: „Pe aceste tronsoane se pot lua măsuri până la un anumit punct, când vine vorba să le cureți de zăpadă, spre exemplu. Dar când încep să cadă și pietre – fenomen extrem de periculos și de des întâlnit în perioadele de trecere de la cald la frig și invers, adică primăvara când zăpada se topește și toamna târziu – iarnă când începe se înghețe, pentru că se mișcă pământul, stânca, lucrează apă, problema este diferită. Peste zi apă se topește, pătrunde printre stânci, iar peste noapte îngheață”, a declarat acesta.

Clotilde Armand, acuzată de ANI de incompatibilitate și conflict de interese