19 oameni au murit în urma unei avalanșe produse în Himalaya

. Alți zece au fost dați dispăruți.

Cel puţin nouăsprezece persoane și-au pierdut viața în urma unei avalanşe produse marţi în Munţii Himalaya din India, alte zece fiind date dispărute, au anunţat vineri autorităţile, potrivit ziare.com.

Poliţia, autorităţile în caz de catastrofe şi Forţele Aeriene Indiene au fost mobilizate, salvând până acum 32 de persoane

Grupul de alpinişti era format din 34 de elevi de la un institut local de alpinism, Institutul de alpinism Nehru, şapte instructori şi o asistentă. Ele au fost victimele unei avalanşe produse în apropierea vârfului Muntelui Draupadi ka Danda- II, la o altitudine de 4.880 de metri în statul Uttarakhand (Nord). Condiţiile meteorologice nefavorabile au îngreunat căutările.

”Au fost găsite nouăsprezece cadavre. Zece persoane sunt încă dispărute. Operaţiunile de salvare au fost reluate în această zi, dar sunt condiţionate de vreme. Vremea e rea”, a declarat Ridhim Aggarwal, de la agenţia de dezastre din Uttarakhand.

O staţie avansată de aterizare a elicopterelor a fost instalată în apropierea locului unde a avut loc avalanşa, la aproximativ 4.900 m deasupra nivelului mării, fiind efectuată o aterizare de probă joi dimineaţă, a anunţat poliţia de frontieră indo-tibetană. Potrivit lui Sunil Lalwani, unul dintre alpiniştii supravieţuitori, instructorii grupului au salvat multe vieţi.

”S-a întâmplat în câteva secunde şi am fost aruncaţi într-o prăpastie. Am reuşit, cumva, să respirăm (…) Datorită lor (n.r. instructorilor) suntem în viaţă astăzi”, a mai spus el.

Veteranul alpinist Savita Kanswal, membru al echipei de instructori, se află printre morţi. Ea a escaladat vârful Everestului şi a muntelui Makulu din apropiere în doar 16 zile, un record pentru femei. În august, cadavrul unui alpinist a fost descoperit la două luni după ce bărbatul a căzut într-o prăpastie în timp ce traversa un gheţar în Himachal Pradesh, un alt stat din nordul Indiei. Săptămâna trecută, trupul celebrei alpiniste şi schioare americane Hilaree Nelson a fost găsit pe versanţii Manaslu, din Nepal, ea  fiind dată dispărută în timp ce cobora pe al optulea cel mai înalt vârf de pe planetă.

Oamenii de știință australieni vor să cultive plante pe Lună